Hlavní obsah

Nevím, že by za unesené holky někdo dával nějaké peníze, prohlásil Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Andrej Babiš ve čtvrtek řekl, že nemá informace o placení výkupného za dvojici českých dívek unesených v Pákistánu. Šéf státní kasy tvrdí, že o ničem takovém neví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš

Článek

"Já nevím o tom, že by za ty unesené holky někdo dával nějaké peníze. Já nevím, odkud je ta informace. Já takové informace nemám," řekl Babiš, který je pracovně v zahraničí.

O zaplacení částky asi 145 miliónů korun informoval týdeník Respekt, prezident Miloš Zeman ve středu hovořil o výkupném ve výši 150 miliónů. Později uvedl, že pouze citoval veřejně dostupné zdroje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiš v reakci na slova vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), který vyzval ministra obrany Martina Stropnického (ANO) k rezignaci, pak uvedl, že pokud by se prokázal některému z ministrů únik informací, měl by skončit.

"Určitě," odpověděl Babiš na dotaz, zda by vynesení tajných informací bylo důvodem pro odchod ministra z vlády. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) prý oficiálním dopisem požádal, aby se možné úniky utajovaných skutečností prošetřily. "Pan premiér myslím, že koná," poznamenal.

"Pokud je Bezpečnostní rada státu a řeší věci, které se týkají bezpečnosti našich občanů a může to ohrožovat jejich život, tak určitě není dobré, aby tyto věci byly veřejné," řekl dále Babiš. "Ty informace, které se vyskytly, já se k tomu nechci vyjadřovat ani to nechci vůbec komentovat. Vrhá to špatné světlo na naši zemi, je to nešťastné. Nechápu, proč to politici komentují, a myslím si, že skutečně, co se týká našich rozvědek, tak je tam problém asi jednotného řízení nebo koordinace," podotkl také.

Stropnický nic nezpůsobil

Se Stropnickým se prý zatím o jeho vyjádření nebavil. "Já nevidím důvod, proč by neměl zůstat, nemám informace, že by něco způsobil," uvedl k jeho setrvání ve funkci. "Já si myslím, že asi to tak nemyslel," poznamenal na adresu vyjádření ministra obrany.

O možném Stropnického odchodu v souvislosti s jeho komentováním případu zadržovaných Čechů hovořil ve čtvrtek Bělobrádek v Českém rozhlasu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám