Hlavní obsah

ANO a ČSSD chtějí rozšířit původní koalici na pražském magistrátu

Právo, trj
Praha

Do 25. února, kdy se sejde znovu zastupitelstvo, chtějí ANO s ČSSD vyřešit otázku vlády nad Prahou. Rozhodly se pro původní variantu s Trojkoalicí, kterou by chtěly rozšířit o přímou či nepřímou podporu ODS či TOP 09, aby koalice neměla nejtěsnější většinu 33 z 65 hlasů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

Jednání za hnutí ANO vedl šéf poslanců a první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, který se objevil už v pondělí večer na jednání ANO s ČSSD a s TOP 09.

„Protože 33 hlasů, které dávala stávající koalice, je málo, oslovili jsme ostatní subjekty v zastupitelstvu, jestli by nebyly ochotny za určitých programových požadavků z jejich strany se k tomuto konceptu připojit,“ uvedl Faltýnek s tím, že se to týká TOP 09 a ODS.

Otec a syn Stropničtí spolu nejednali

„Jednáme s každým a chceme dosáhnout maximální stability Prahy,“ popsal Faltýnek, jehož patrně na magistrát vyslalo vedení ANO čili Andrej Babiš.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Matěj Stropnický

„Čas běží poměrně rychle, mnoho měsíců vlastně stojí Praha na místě. Nepodařilo se najít stabilní řešení, a proto jsme do toho vstoupili my aktivně,“ uvedl Faltýnek, který si myslí, že jde o otázku dnů či týdnů. ANO bylo podle něho v uplynulých měsících z jednání vynecháno.

Faltýnek na jednání o pražské koalici zastupuje šéfa pražské ANO, jímž je ministr obrany Martin Stropnický. Ten se z koaličních jednání v pondělí a v úterý omluvil – již dříve uvedl, že se nezúčastní rozhovorů se Stranou zelených, jejímž předsedou je nově jeho syn Matěj Stropnický.

Trojkoalice je zdrženlivá

Trojkoalice tvořená zelenými, lidovci a STAN se k návrhu staví opatrně. Její vláda s ANO a ČSSD se rozpadla poté, co jejich zastupitelé pomohli v říjnu odvolat bývalého trojkoaličního náměstka Matěje Stropnického (SZ). Trojkoalice nyní nehýří optimismem.

„Dostali jsme nabídku na jakousi obnovu koalice v blíže nespecifikované rozšířené podobě a v podstatě jsme si řekli, že se o tom v klubu poradíme. Závěr není žádný a jednání vypadají ještě na dlouhé lokte,“ řekl šéf trojkoaličních zastupitelů Petr Štěpánek.

Podle šéfa pražské ČSSD Miloslava Ludvíka je zapotřebí dosáhnout většiny „minimálně 36 hlasů, možná ještě větší“, a to do únorového zastupitelstva. „Už vychladly takové ty osobní vášně a v tuto chvíli už je to fakt o jednání. Myslím si, že bychom to měli dotáhnout, a nevidím už moc důvodů, které by tomu bránily,“ uvedl.

TOP 09 chce separátní jednání

Úterní schůzka ANO, ČSSD a Trojkoalice trvala přes půl hodiny. Půl hodiny jednalo v pondělí večer také ANO, ČSSD a TOP 09. Podle předsedy jejího klubu Václava Novotného TOP 09 daný formát neakceptuje, chce rozbít bloky, které proti sobě na magistrátu stojí. Jde o to, že proti spojenectví ANO a ČSSD se postavila TOP 09 a ODS, k nimž se nyní počítá i Trojkoalice. Pražská TOP 09 chce s ANO jednat separátně, bez ČSSD. ANO se tomu podle Faltýnka nebrání.

ANO a ČSSD se už v minulém týdnu sešly s ODS. O programových požadavcích, které vznesla ODS, jednají zvláštní skupiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám