Hlavní obsah

O stovky miliónů méně. Rafaj snížil pokutu za stavební kartel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj snížil o stovky miliónů pokutu za kartel stavebních firem. Společnosti mají nakonec zaplatit přes 1,66 miliardy, řekl v pondělí mluvčí úřadu Martin Švanda. Firmy se mezi sebou domlouvaly na veřejných zakázkách v letech 2006 až 2008. I přes snížení sankce jde o nejvyšší pokutu, kterou kdy antimonopolní úřad udělil. Původní pokuta byla 2,036 miliardy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Největší pokutu má zaplatit Skanska. Konkrétně jde o 529,9 miliónu korun. Skoro půlmiliardové sankce dostal i Strabag a Eurovia. Eurovia má zaplatit 492,6 miliónu a Strabag 497,6 miliónu korun.

Pokuty u další firem jsou nižší. SWIETELSKY stavební má zaplatit 76,2 miliónu, M-SILNICE a.s. 46,1 miliónu, BERGER BOHEMIA a.s. 13,5 a Lesostavby Třeboň a.s. 4,2 miliónu.

Firmy podle ÚOHS koordinovaly účast a svoje nabídky ve výběrových řízeních na výstavbu R4 v úseku Mirotice - Třebkov (kromě firmy Lesostavby), dále na rekonstrukci lokality na Bakalářích v Písku (pouze Strabag a Lesostavby) a při rekonstrukci Jeronýmovy ulice v Třeboni (pouze Strabag a Lesostavby).

Informace o kartelu získal ÚOHS při 12 neohlášených šetřeních ve dvou letech.

"Zadržené důkazy vypovídají o tom, že účastníci kartelu mezi sebou domlouvali a připravovali tzv. krycí nabídky na uvedené veřejné zakázky, z nichž některé byly záměrně neúplné a jiné nadhodnocené. Tímto způsobem účastníci kartelu ve výběrových řízeních zcela vyloučili prvek hospodářské soutěže a zvítězila společnost, která byla kartelem předem určena," uvedl úřad v tiskové zprávě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám