Hlavní obsah

V Praze protestovaly tisíce lidí proti islámu a migraci. Došlo i na potyčky

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, pko, mif

Na Hradčanském náměstí v Praze se v sobotu od 15:00 konala hlavní demonstrace proti islámu a migraci, kterou svolal Blok proti islámu a hnutí Úsvit. Akce je součástí celoevropských protestů organizovaných hnutím Pegida. Před Pražský hrad dorazilo na 3000 lidí, někteří s českými vlajkami a transparenty. Demonstrace se konaly v sobotu i v jiných částech Prahy a v Brně, akcím se nevyhnuly potyčky.

Policie zadržela na Hradčanském náměstí jednoho z demonstrantůVideo: Novinky

 
Článek

Policejní kordon účastníky protiislámského shromáždění odděloval před Pražským hradem od příznivců migrace, kteří se v sobotu také sešli v centru hlavního města.

Na Hradčanském náměstí se sešlo na 3000 lidíVideo: Novinky

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Demonstrace „Hrozba islamizace ČR“ na Hradčanském náměstí v Praze

Demonstrace na Hradčanském náměstí byla nejmasovější, pořádal ji Blok proti islámu a hnutí Úsvit a byla součástí protestů organizovaných hnutím Pegida.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Příznivci (vpravo) a odpůrci (vlevo) uprchlíků se 6. února odpoledne střetli v Thunovské ulici v Praze na Malé Straně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Policisté dohlížejí na demonstranty.

Zatím jediný vážnější konflikt mezi stoupenci obou táborů se odehrál před zahájením demonstrace v malostranských ulicích pod Hradem, kde po sobě házeli lahve a dlažební kostky. Incident trval pět až deset minut, policie se obě skupiny snažila oddělit.

Policie zadržela na Hradčanském náměstí jednoho z demonstrantůVideo: Novinky

V ostatních případech policie spíše jen dohlížela na situaci a klidnila davy. Při proslovech v závěrečné fázi demonstrace na však byl jeden z účastníků zatčen, když vytáhl pistoli na poplašné náboje a vystřelil.

Okolo 17:00 se účastníci demonstrace začali rozcházet.

Ostatní demonstrace bez roztržek

Na Václavském náměstí protestovalo v sobotu od 14:00 proti radikálnímu islámu a migraci hnutí Svoboda a přímá demokracie. Podle zpravodaje serveru Novinky.cz, který byl na místě, se akce na Václavském náměstí účastnilo zhruba 1000 lidí.

Do Prahy dorazili i polští fotbaloví chuligáni - převážně fanoušci Katowic.

Demonstranti na Václavském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Příznivci Národní demokracie se sešli v sobotu po poledni na Vítězném náměstí v Praze. Sešlo se tam přes sto odpůrců Evropské unie a islámu. Shromáždění se následně vydalo na protestní pochod Prahou. Směřovalo na Loretánské náměstí, odkud se většina lidí vydala na Hradčanské náměstí.

Demonstrace se na Václavském náměstí i na Vítězném náměstí obešla bez jakýchkoliv větších střetů.

Účastníci cestou skandovali hesla, například Svobodu vám nedáme, Nic než národ nebo 'Multikulti' nechceme. Před průvodem jelo několik policejních aut, která postupně zastavovala dopravu.

Na demonstraci na podporu premiérovi Sobotkovi se před úřadem vlády sešlo okolo 17. hodiny 60 až 80 lidí. Policie kvůli možnému střetu s extremisty prostor uzavřela.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zem a Národní demokracie uspořádaly v Praze protestní pochod proti protinárodní politice vlády, ilegální imigraci a omezování demokratických svobod, jehož trasa byla naplánována z Vítězného na Loretánské náměstí.

Demonstrace v Brně

V Brně se na náměstí Svobody shromáždilo asi 500 odpůrců imigrace pod taktovkou Dělnické mládeže. Na transparentech jsou hesla například: U nás - podle nás. Pošlete Sobotku do Austrálie a fofrem nebo Merklová a Juncker - bezdětní hrobníci Evropy. Po proslovech se demonstranti vydají na pochod centrem Brna.

Demonstrace v BrněVideo: Právo

Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas ve svém vystoupení označil ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera za nejblbějšího Čecha a ombudsmanku Šabatovou za kreaturu. Imigranti podle něj patří do Afriky a USA, kde si mohou vegetovat.

Demonstrace v Brně skončila krátce před 16. hodinou.

Foto: Petr Kozelka

Demonstrace v Brně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám