Hlavní obsah

Češi nejvíce věří Zemanovi, předstihl už Babiše, tvrdí průzkum

• Aktualizováno

Češi v lednu nejvíce věřili prezidentu Miloši Zemanovi, na druhém místě je ministr financí Andrej Babiš (ANO), uvádí průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Pomyslná třetí příčka patří ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Důvěra v prezidenta Zemana vzrostla ve srovnání s minulým průzkumem významně, konkrétně o deset procentních bodů na 56 procent. Babiš v lednu skončil za Zemanem s odstupem pěti procentních bodů. Stropnickému věřilo 45 procent obyvatel, proti říjnu si polepšil o tři procentní body.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) skončil v žebříčku na pátém místě s důvěrou 43 procent obyvatel, společně s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským. V říjnu věřilo ministerskému předsedovi 46 procent lidí, Rychetskému 44 procent.

Autoři průzkumu si rovněž všímají vyššího podílu obyvatel, kteří důvěřují ministrům vnitra a zdravotnictví Milanu Chovancovi a Svatopluku Němečkovi (oba ČSSD). Nárůst činí u obou politiků čtyři procentní body. Chovanec skončil v lednovém žebříčku s důvěrou 39 procent lidí, Němeček má důvěru 19 procent respondentů.

Mezi nejméně důvěryhodné osobnosti patří guvernér ČNB Miroslav Singer a ministr životního prostředí Richard Brabec, kterým shodně důvěřuje pouze 11 procent lidí. Jen o špetku lépe jsou na tom předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a ministryně školství Kateřina Valachová se 13 procenty.

Reklama

Související články

Důvěra v prezidenta v listopadu vzrostla

Důvěra v prezidenta v listopadu oproti říjnu narostla o pět procentních bodů. Hlavě státu nyní důvěřuje 56 procent lidí, což je nejvíce za posledních 12...

Výběr článků

Načítám