Hlavní obsah

Účty by se měly centrálně evidovat, schválila vláda

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Bankovní účty by se měly centrálně evidovat, rozhodla ve středu vláda. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je to krok v boji proti daňovým únikům. Evidence bude obsahovat výpis existujících účtů fyzických i právnických osob u bank a družstevních záložen.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Zákon počítá s tím, že evidenci bude spravovat Česká národní banka. O informace o existenci účtů mohou žádat daňové orgány, orgány činné v trestním řízení, zpravodajské služby a Finanční analytický útvar ministerstva financí.

„Jde o další důležitý krok v boji proti daňovým únikům a praní špinavých peněz,“ uvedl předseda vlády.

Registr by měl nejpozději do 24 hodin umožnit zjistit, ve které bance má podezřelý zřízený účet. „Odpadne tím plošné dotazování řádově desítek institucí, jako je tomu nyní, minimalizuje se riziko úniku informací v citlivých kauzách a výrazně se zvýší rychlost přístupu k informacím,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Když chce totiž nyní například policie zjistit u podezřelého, kde má účet, musí oslovit všechny finanční instituce na trhu a těch je několik desítek.

Opozice se bojí zneužití dat

Z návrhu zákona vypadl původní kontroverzní záměr, aby součástí evidence byly i údaje o pohybech a zůstatcích na účtech.

Registr i přesto kritizuje pravicová opozice, obává se zneužití dat. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek Novinkám řekl, že ve Sněmovně vznik evidence nepodpoří.

„Já jsem sám kdysi něco podobného navrhoval, ovšem výlučně kvůli zlevnění procesu. To znamená, že by existoval registr, kde by se vědělo, že ten a ten je klientem u toho či onoho finančního ústavu, nic víc. V okamžiku, kdy to Babiš předložil v té verzi, že chce mít přehled i o zůstatcích na účtech, tak jsem se skutečně vyděsil a říkal jsem nic,“ sdělil Novinkám předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ukazuje to podle něj, že ministr financí o registru přemýšlel „jinak“. „Je zřejmé, že současný ministr financí o tom registru přemýšlí jinak a bude usilovat o to, aby maximálně informace rozšířil a případně je zneužil,“ prohlásil Kalousek.

O zneužití informací mluví i občanští demokraté. „Vzhledem k tomu, jak často dochází k úniku dat, je to další nebezpečný útok na soukromí slušných a poctivých lidí v rámci boje s daňovými podvody. Soukromí a svoboda normálních slušných lidí jsou vládou stále více narušovány,“ komentoval šéf ODS Petr Fiala. Své znepokojení vyjádřil i na Twitteru.

Babišův resort se ve středu odpoledne ohradil s tím, že nikdy nepožadoval ani nenavrhoval, aby evidence obsahovala jakékoli informace o stavu účtu nebo dokonce pohybech na účtu.

Související témata:

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka v New Yorku

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

„Takové návrhy sice v připomínkovém řízení zazněly (od Policie ČR prostřednictvím ministerstva vnitra, ale MF to zásadně odmítalo jako neúčelné a zbytečně zatěžující a prodražující celý systém,” uvedl v tiskové zprávě Jiří Tvrdý z Finančního analytického útvaru.

Reklama

Výběr článků

Načítám