Hlavní obsah

Politikům vadí předem připravené otázky pro Zemana. Studenti měli trému, hájí se ředitelka

Právo, Novinky, Barbora Zpěváčková, mh
Praha
Aktualizováno

Vlnu kritiky vyvolala diskuse prezidenta Miloše Zemana se studenty střední vinařské školy ve Valticích minulou středu. Před příchodem prezidenta totiž učitelka rozdala studentům předem připravené otázky. Ředitelka školy potvrdila, že studenti měli dotazy připravené a četli je. Žáci si podle ní text napsali sami, prý měli trému.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Záběry odvysílala v neděli večer Česká televize v pořadu 168 hodin. Podívat se na ně můžete zde.

„Nejsme před rokem ’89, aby byli studenti nuceni pokládat předem sjednané otázky. Nedůstojné pro studenty, učitele, i pro prezidenta,“ komentoval předseda ODS Petr Fiala.

Do průběhu diskuse si rýpl i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Třído, panu prezidentovi čtěte z papírků otázky, které jsem vám předepsala a které už svým zněním konvenují jeho názorům. Doslova takto to sice asi nezaznělo, ale přesně tohle se stalo. Na Střední vinařské škole ve Valticích. V roce 2016, nikoli někdy před rokem 1989. A „besedovat“ nepřijel soudruh Husák, nýbrž Miloš Zeman,“ podotkl Kalousek.

Dodal, že ho trápí otázka, zda to dělali učitelé o své vůli, nebo zda se dnes už zase bojí.

Trému měli i dospělí, hájí postup ředitelka

„Naši studenti měli skutečně své dotazy připraveny písemně a při návštěvě prezidenta je četli. Nevidím však na tom nic špatného, i když se z toho dělá nyní podle mne dost nesmyslná aféra, která nás mrzí,“ řekla Právu ke kritice ředitelka vinařské školy Ivana Machovcová.

Podle ní se škola na prezidentovu návštěvu připravovala jako na neobvyklou událost. Navíc starší studenti v té době zrovna absolvovali soutěž ve střihu vinné révy, a tak na setkání s hlavou státu škole zbyli žáci prvních a druhých ročníků, tedy ve věku 15 a 16 let.

„S nimi se na tuto událost připravovala učitelka výuky občanského základu, v jejíchž hodinách si také sami žáci své dotazy na lístky napsali. Obsah těchto dotazů jsem neznala,“ řekla Machovcová.

„Některá vystoupení při otázkách možná vyznívala dost neprofesionálně, ale vůbec se tomu nedivím. Z přítomnosti televizních kamer i takové návštěvy se vším, co k ní patří, byli ztrémovaní i mnozí dospělí, natožpak děti,“ dodala ředitelka.

Překvapený Ovčáček

Mluvčí Hradu Ovčáček Novinkám sdělil, že sám byl postupem školy překvapen. „Nešlo o iniciativu pana prezidenta nebo mou. Sám jsem tím byl na místě poněkud překvapen, ale nechtěl jsem do diskuse dramaticky zasahovat,” napsal Novinkám. Dodal ale, že nešlo o nezajímavé dotazy.

„S takovou situací jsem se za tři roky, co pan prezident debatuje v krajích, nesetkal. Určitě uděláme vše pro to, aby se už podobné předčítání neopakovalo,” doplnil.

Norsko i „zmanipulovaná ČT”

Záběry ukazují, jak učitelka před příchodem Zemana žádala studenty, aby se zeptali na předem připravené otázky. „První otázka, děcka, potřebuju, abyste se toho někdo ujal. Kdo to vezme?“ ptala se.

Poté dávala studentům rady, jak se do debaty zapojit. „Zvednete ruku po jednom, protože víte, jak máte přesně určené pořadí, postavíte se, řeknete své jméno a příjmení, pane prezidente, a položíte dotaz,“ naváděla studenty střední školy.

Ti se poté prezidenta ptali například na mezinárodní smlouvu s Norskem, kterou má Zeman připravenou, nebo na to, proč se politici „zpronevěřili svým voličům“.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

„Pane prezidente, vy sám jste se již několikrát vyjádřil směrem k České televizi. Uměl byste nám vysvětlit, proč televize, za kterou lidé platí nemalé koncesionářské poplatky, předkládá informace lidem stejně manipulativně a neobjektivně jako jiná masmédia? A lze tomu nějak zabránit?“ zněl další z dotazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám