Hlavní obsah

Kalousek: Ať vláda sníží DPH plošně, jinak se chová jako podvodník

Právo, ada,nig

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ostře zkritizoval záměr ministra financí Andreje Babiše (ANO) přesunout sudové pivo v restauracích do nejnižší, desetiprocentní sazby DPH. Vláda by podle něj měla snížit daň z přidané hodnoty plošně, protože když ji kabinet, v němž byl ministrem, zvyšoval, výnos chtěl směřovat na penzijní reformu. Tu současná vláda zrušila, ale vyšší DPH si nechala, připomíná Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Zkritizoval jste dnes nápad ministra financí na snížení DPH na čepované pivo. Co vám na tom tolik vadí, kromě toho, že s tím přišel váš největší sok Babiš?

Odporuje to logickému úkolu, který má každý ministr financí Evropské unie a kde se všichni od začátku systému DPH snažili, aby systém byl co nejpřehlednější, nejsystémovější, umožňoval co nejsnazší účetnictví a co nejvíce se uzavíral proti daňovým únikům. To dělá normální ministr financí, ať už levicový, nebo pravicový. Ministr financí typu Andreje Babiše, což je čistý populista, na toto kašle a snaží se vyzobat líbivé výjimky, které nemají absolutně žádný ekonomický a spotřebitelský význam. Proto je to hluboký populistický nesmysl, který je namířen vůči těm, kteří uslyší na první líbivé heslo.

Vaše strana teď přišla s jiným nápadem, a to aby se snížily daňové sazby z 15 na 10 procent a z 21 na 20. V čem je takový návrh systémovější?

Je to logické a systémové opatření, které se vrací zpět k důchodové reformě. Naše vláda ve snaze zajistit důstojné důchody všem budoucím generacím nastartovala penzijní reformu a navrhla, aby byla zčásti financována vyšším zdaněním spotřeby, tedy vyššími sazbami DPH. To je opatření, které tehdejší opozice, včetně dnešního ministra financí, dodnes tvrdě kritizuje. Vláda přitom zrušila tuto penzijní reformu, ale už si nechala ony zvýšené sazby a utrácí je na populistické nesmysly. Chovají se jako podvodník, který si koupil koláč, snědl ho, ale odmítl zaplatit. Řekli: penzijní reforma nebude, ale peníze si necháme a sazby nesnížíme. To je nefér. Pokud by sazby snížili na deset a dvacet, sníženou sazbu by mohlo mít nejen točené pivo. Takto je to populistické neverending story, kdy dnes je to pivo, zítra to bude třeba mrkev.

Jestli dodnes Babiš tvrdí, že zvýšení DPH byla chyba, tak já si to vůči penzijní reformě nemyslím. Ale klidně mu přiznám, že zvýšení daně byla chyba, pokud tu chybu bude se mnou ochoten napravit. A pokud nebude, jasně se ukáže, jak lže a jaký je to populista.

Jinými slovy pokud teď navrhujete snížení sazeb DPH, tak je to o přiznání chyby, anebo o tom, že zrovna nenesete za státní rozpočet žádnou odpovědnost a lze to stejně tak označit za populismus?

V žádném případě. Opakuji, že jsme zvýšení DPH určili na financování penzijní reformy. A když byla zrušená, tak se musí také vrátit zpět DPH. Jinak si necháváte onen zmíněný koláč i peníze a to slušní lidé nedělají.

Nemáte pocit, že je to trochu komické, když vaše pravicové vlády daně zvyšovaly a teď se s ODS předháníte, kdo navrhne větší snížení? A nejde jen o DPH, ale třeba o zrušení silniční daně nebo dědické? Myslíte, že voliči uvěří ve vaše dobré úmysly?

Nehovořím o silniční dani. Tu také chápeme v systémovém kontextu. Nemám nic proti zrušení silniční daně, zrušil bych i dálniční známky, zavedeme-li zpoplatnění na všech silnicích. Pak to bude spravedlivé. Jinak nelze silniční daň rušit. A úplně stejnou logiku má náš návrh DPH.

Máte spočteno, o kolik by přišel státní rozpočet v případě přijetí vašeho návrhu na snížení DPH?

Počítejte spodní sazbu 6,5 miliardy jeden bod a horní je jeden bod jedenáct miliard. Ale poněkolikáté opakuji, že naše zvýšení DPH bylo vázáno na důchodovou reformu. Pokud ji vláda zrušila, tak musí zrušit i tehdejší sazby DPH, jinak se chová jako podvodník.

Takže kolem osmnácti miliard...

Možná i víc, ale pochopte přece, že vláda má dnes ty peníze navíc, aby je mohla utrácet na své populistické nesmysly.

Tím myslíte třeba zvyšování platů ve státní sféře nebo budování dopravní infrastruktury?

Rozhodně je nepotřebuje na účel, na který byly určeny. Jinými slovy z hlediska dopadu je to nula, protože ten účel byl zrušen.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Související články

Babiš chce nižší daň na točené pivo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. U podávaných jídel...

Výběr článků

Načítám