Hlavní obsah

Policie má u smrti Ransdorfa podezření na trestný čin

Právo, Jakub Troníček

Pražská policie prověřuje okolnosti nedávné smrti komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa s podezřením na trestný čin. Ve čtvrtek byla proto provedena soudní pitva, její výsledky ale úřady nesdělily.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

Provedení pitvy Právu potvrdila šéfka státního zastupitelství v Praze 4 Blanka Valsamisová. „K jejím výsledkům se nebudeme vyjadřovat. Svolení k pohřbu jsme každopádně dali,“ řekla k tomu Valsamisová.

Smuteční obřad, který hradí KSČM, se koná v pátek v poledne v Praze-Strašnicích.

Tuto věc prověřujeme, ale v tuto chvíli bez jakýchkoliv závěrů
mluvčí pražské policie Tomáš Hulan

Přednosta Ústavu soudního lékařství a toxikologie při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze Alexander Pilin odmítl pitvu jakkoli komentovat, informoval nicméně, že byla nařízena podle paragrafu 115 trestního řádu.

A právě tento detail je důležitý, prohlídka a pitva mrtvoly se totiž podle tohoto ustanovení nařizují tehdy, když vznikne „podezření, že smrt člověka byla způsobena trestným činem“.

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan v této souvislosti potvrdil, že se okolnostmi smrti europoslance zabývá, podrobnosti ale uvést odmítl.

„Tuto věc prověřujeme, ale v tuto chvíli bez jakýchkoliv závěrů,“ řekl Hulan.

Pochybnosti kolem Švýcarska

Právo už ve čtvrtek informovalo, že důkladné prošetření smrti požadovala vdova po Ransdorfovi Vlasta a také jeho dcera Aneta.

Vlastu Ransdorfovou se Právu ve čtvrtek podařilo kontaktovat, ale řekla, že s novináři nechce hovořit. Obě ženy už navštívily šéfa KSČM Vojtěcha Filipa a ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Ten Právu potvrdil, že jejich pochybnosti se týkají především toho, co se kolem Ransdorfa odehrálo na sklonku minulého roku ve Švýcarsku.

Europoslanec byl tehdy v zemi pod Alpami zadržen místní policií, když se podle svých slov snažil o zprostředkování kontaktu mezi švýcarskou bankou a údajným dědicem miliardového majetku Vladimírem Huňkem.

Tamní orgány ale jeho jednání vyhodnotily jako pokus o podvod a Ransdorf byl spolu s dalšími lidmi zadržen. Po svém propuštění si pak stěžoval, že mu policie během vazby odepřela léky na cukrovku.

Související téma:

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ransdorf z KSČM při čekání na výsledky sněmovních voleb

Ransdorf zemřel náhle minulý pátek ve věku 62 let, a to údajně na mozkovou příhodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám