Hlavní obsah

Sobotka: Zeman děsí moje děti, rodinu a přátele

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Česko je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jedinou zemí v civilizovaném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Těmito slovy Sobotka v úterý reagoval na pondělní výrok prezidenta Miloše Zemana o tom, že premiéra se lze nedemokraticky zbavit kalašnikovem.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Jsme s vysokou pravděpodobností jediná země v civilizovaném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele,” sdělil Novinkám Sobotka.

„Tyto výroky prezidenta pokládám za hloupé, zbytečné a nebudu na ně v této zcela nepatřičné rovině reagovat,” podotkl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předseda vlády trvá na tom, že vztahy premiéra a prezidenta mají být na profesionální úrovni. „V zájmu dobrého fungování státu k nim takto budu i nadále přistupovat,” dodal.

Ovčáček nerozumí

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček premiérovu reakci nechápe. „Nerozumím tomu, jak může někoho vyděsit podpora demokratických svobodných voleb a odmítání nedemokratického řešení,” napsal Novinkám v sms zprávě.

Prezident ale o podpoře či odmítání čehokoliv nehovořil, střelnou zbraň zmínil jako jednu z variant, a to tu nedemokratickou. Na otázku jednoho z účastníků pondělní diskuse v jihomoravském Tišnově, kterého zajímalo, jak se lze zbavit premiéra Sobotky, Zeman odpověděl: „Demokratická možnost je jen jedna, tou jsou svobodné volby. Nedemokratickou možností je kalašnikov.“ [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka před zasedáním vlády v Brně

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Proti Zemanově výroku se zvedla vlna odporu ve všech politických táborech. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám