Hlavní obsah

Návrat sestry Marešové nemocnice v Rumburku nepodporuje

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumburk

Více než rok a půl již pociťuje kauzu obžalované bývalé sestry Věry Marešové kvůli šesti údajně zavražděným pacientům Lužická nemocnice v Rumburku, kde se pochybná úmrtí stala. Vedení nemocnice si myslí, že by případný návrat Marešové po osvobozujícím rozsudku nebyl ani pro jednu ze stran přínosem. Sama Marešová dříve uvedla, že o návratu do rumburské nemocnice neuvažuje.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Věra Marešová po vynesení rozsudku u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Po osvobozujícím rozsudku pro Marešovou nemocnice čeká, jak dopadne odvolací soudní řízení u Vrchního soudu, žalobce se proti verdiktu na místě odvolal.

„Nezávislý soud rozhodl a my rozhodnutí respektujeme. Odvolal se státní zástupce a čekáme, co z toho bude dál. Samozřejmě veřejnost tyto věci zajímají, není to nic příjemného pro nikoho. Jak pro paní Marešovou, tak pro nás. My se s tím potýkáme dodnes, lidé tu kauzu sledují, není možné se z toho úplně dostat pryč. Ať to dopadlo, jak to dopadlo, vždycky to na nás bude házet stín,“ řekl Právu ředitel Lužické nemocnice Petr Dubravec.

Otázka návratu Marešové do nemocnice je zřejmě vyloučena. Podle ředitele Marešová ukončila pracovní poměr dohodou již před rokem a půl a případný návrat by nepřinesl nic dobrého ani jedné ze stran.

Odškodnění? Jen soudní cestou

„Ten stín tam pořád je, my toto nepodporujeme. My jsme to ani neřešili, pro nás je to, co se týká pracovního poměru, uzavřená záležitost,“ uvedl Dubravec. Zatím předčasná je i otázka případného odškodnění Marešové ze strany nemocnice, pokud by o ně žádala.

„Každý může chtít po každém cokoliv. Je otázka, jestli ho někdo přiřkne. Jestli by něco takového vzniklo, musí to jít soudní cestou. My v tuto chvíli jsme účastníky řízení jako strana poškozená, máme nemajetkovou újmu, čekáme, co se z toho vyvrbí,“ dodal ředitel.

Marešová byla obžalována, že zavraždila šest pacientů podáním vysoké dávky draslíku, podle obžaloby mělo být motivem ulehčení práce. Ve vazbě strávila více než rok, propuštěna byla před Vánocemi. Minulý čtvrtek skončil u ústeckého krajského soudu proces zproštěním viny. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by pacienti nezemřeli přirozenou cestou ani to, že by se na jejich smrti podílela Marešová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám