Hlavní obsah

Byl to sofistikovaný útok, tvrdí Chovanec o nabourání Sobotkova e-mailu

Nabourání do e-mailové schránky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bylo podle čtvrtečního vyjádření ministra vnitra Milana Chovance provedeno velmi sofistikovaně, a proto bude těžké odhalit pachatele. Chovanec si nicméně nemyslí, že by mohl být předseda vlády kvůli úniku dat vydíratelný. Zásadní premiérova komunikace je podle něj technicky zabezpečena.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

"Z toho, co bylo zveřejněno, jsem nenašel nic, kdy by pan premiér cokoli spáchal. Je to prostě vlomení se do soukromí člověka a jako takové jej odsuzuji," řekl ministr. Uvedl, že premiér v rozhodujících věcech komunikoval na zabezpečených sítích a přenosech.

Ministr připomněl, že první útok na Sobotkovu internetovou komunikaci byl veden loni 23. prosince proti účtu Twitteru, kde se začaly objevovat nenávistné komentáře zejména proti uprchlíkům. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Předpokládám, že police už 23. prosince zabezpečila veškeré informace, které tam (v e-mailu) byly dosažitelné,” uvedl ministr s tím, že od tohoto data měli policisté do premiérova e-mailu přístup.

„Z tohoto důvodu předpokládám, že obsah mailové schránky je policii znám, a tudíž pan premiér nemůže být vydíratelný někým, kdo by držel nějaké informace proti němu, protože žádné takové neexistují," řekl Chovanec.

Desítky pracovních i soukromých zpráv ze Sobotkova e-mailového účtu zveřejnili neonacisté na webu White Media. Ten je umístěn v USA, což může mít podle odborníků za cíl ztížit dohledání jeho provozovatelů.

Případ vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který se mimo jiné zabývá kriminalitou na internetu.

Jak má vypadat bezpečné heslo a další rady od Seznam.cz

Nejdůležitějším prvkem bezpečnosti Vaší e-mailové adresy je přístupové heslo. Jeho volba může zásadně ovlivnit ochranu a bezpečnost Vašeho emailu. Proto doporučujeme našim uživatelům volit taková hesla, jež se nedají snadno odvodit např. z osobních údajů.

Je zcela nevhodné volit jako heslo např. křestní jméno či příjmení. Bezpečné heslo by mělo být minimálně 6 znaků dlouhé, mělo by obsahovat písmena i číslice a je vhodné kombinovat velká a malá písmena.

Příklad:

Uživatel Josef Jirout má emailovou schránku PepaJirout@seznam.cz

Špatně zvolené heslo v jeho případě: „jirka“, „pepa“ či „jirout“ aj.

Správně zvolené heslo by bylo např: jIRKa81548“ či „j1i2r3k4a“ atd.

Další rady od Seznam.cz:

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) avizoval, že je připraven Úřadu vlády pomoci se zabezpečením elektronické komunikace. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám