Hlavní obsah

Sbírka pro Matěje vynesla milión korun

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Přes milión korun darovali lidé ve veřejné sbírce na léčbu onkologicky nemocného dvanáctiletého Matěje Volfa z Chomutova. V úterý byly peníze převedeny na účet rodiny. Chlapec nastoupí ještě tento měsíc léčení na německé soukromé klinice, výtěžek poslouží právě k úhradě léčby v zahraničí a s ní spojených výdajů.

Foto: Městský úřad Chomutov

Matěj se symbolickým šekem společně s rodiči a chomutovským primátorem Danielem Černým (vpravo).

Článek

Od poloviny listopadu do konce roku se podařilo vybrat 1 001 417 korun.

Lidé posílali Matějovi příspěvky na transparentní konto zřízené městem, vhazovali peníze do pro to určených kasiček nebo spontánně organizovali akce pro jeho podporu.

„Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že se podaří vybrat tolik peněz. Jménem Matěje a celé své rodiny děkujeme všem, kteří pomohli a poslali na účet či vhodili do kasiček jakoukoliv částku. Jsem hrozně rád, že nejen v našem městě a našem okolí, ale po celé naší republice žije taková spousta lidí, kteří mohou a hlavně chtějí pomoci,“ uvedl Matějův otec Miroslav Volf.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Neopomněl poděkovat městu za založení sbírkového účtu a kasiček a všem, kteří Matěje povzbuzují i morálně. „Synovi přichází spousta podporujících dopisů, nejvíce z Česka, ale dopis dostal už i z New Yorku nebo Indonésie,“ dodal.

„Jsem opravdu velmi potěšen tím, že tolik lidí pomohlo. Rodině držím palce,“ uvedl primátor Daniel Černý (PRO Chomutov), který předal rodičům Matěje symbolický šek.

Kromě něj si rodina odnesla v hotovosti i 16,92 EUR a pět australských dolarů, které byly v pokladničkách. Převod na koruny by se totiž nevyplatil.

Biologická chemoterapie

Matěj závodně plaval, bavila ho horská cyklistika, hrál florbal. Aktivně sportoval do okamžiku, než mu lékaři zhruba před rokem diagnostikovali zákeřnou nemoc. Od té doby podstoupil náročnou a dlouhou chemoterapeutickou léčbu.

Následovala radioterapie. Na sport, školu a kamarády musel zapomenout.

Po ukončení podstatné části léčby v Motole začal jeho otec hledat možnosti další léčby v zahraničí. Naději v podobě alternativní terapie našel na soukromé klinice v Německu.

Foto: Archiv rodiny

Radnice Chomutova vyhlásila pro nemocného dvanáctiletého Matěje Volfa sbírku.

„Léčba formou takzvané biologické chemoterapie spočívá ve velkém zvýšení vitamínu B17 v těle a následném pravidelném podávání enzymu po dobu šesti týdnů. V případě úspěchu a po dokončení této léčby bude Matěj brát po nějakou dobu další potřebné léky,“ přiblížil Právu Volf průběh léčení.

Léčba na německé klinice však není pojišťovnami hrazená. Stojí 11 tisíc eur (asi 300 000 korun), bez nákladů za ubytování pro chlapce a jeho doprovod. Rodina proto požádala o finanční pomoc na úhradu léčby veřejnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám