Hlavní obsah

Kardinál Duka pozval na tříkrálový oběd Miloše Zemana

Praha

Na oběd do Arcibiskupského paláce přijde prezident Miloš Zeman. Pozval ho pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. O čem bude hlava katolické církve s nejvyšším představitelem státu při středečním tříkrálovém obědě jednat, mluvčí neuvedl.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Prezident Miloš Zeman s kardinálem Dominikem Dukou

Článek

"Jedná se o tradiční zdvořilostní setkání kolem Vánoc a Nového roku," řekl mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Některé Dukovy kroky související se Zemanem v nedávné době vyvolaly kontroverze. Patřila k nim třeba mše za představitele státu, kterou Duka sloužil v listopadu v Lánech. Několik desítek lidí poté v otevřeném dopise kritizovalo údajné symbolické spojování katolické církve s prezidentským úřadem.

Označovali Dukovo vystoupení za politické gesto či kalkul a dávali ho do souvislosti s přípravou dohody o vracení majetku na Pražském hradě do rukou církve. Poukazovali i na to, že se lánská schůzka i bohoslužba konala jen několik dní poté, co prezident promluvil 17. listopadu na shromáždění připomínajícím pád komunismu za přítomnosti představitelů Bloku proti islámu. Pražské arcibiskupství takovou kritiku odmítlo.

Do konce ledna by měla být mezi Hradem a zástupci církve uzavřena dohoda o vydání několika budov v areálu Pražského hradu. Vydány budou objekty Nového probošství a kláštera svatého Jiří.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Při loňském podpisu memoranda o příští dohodě Duka vyjádřil podporu tomu, aby noví majitelé učinili závazek, že oba objekty do pěti let od nabytí zrekonstruují. Podpořil i to, že se původní vlastníci církevního majetku vzdají svých restitučních nároků k ostatním objektům na Pražském hradě. Původně církve žádaly desítky objektů.

Žádné podmínky toho, že nový majitel musí získaný objekt opravit, nebo že nesmí žádat o jiný objekt, ale zákon o majetkovém vyrovnání neobsahuje. Proto podmínky memoranda tvrdě kritizoval kardinál Miloslav Vlk. Jsou podle něj protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám