Hlavní obsah

Policie prověřuje Babišovo Čapí hnízdo pro podezření z dotačního podvodu

Novinky, zpe

Policie začala vyšetřovat, zda při stavbě farmy Čapí hnízdo, kterou vlastní skupina Agrofert ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše, nedošlo k porušení zákona. Informoval o tom časopis Týden. Babiš jakékoliv pochybení odmítá.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Babišovu komplexu u Olbramovic na Benešovsku dominuje stavba Čapí hnízdo.

Článek

Padesátimiliónová dotace, kterou projekt získal z evropských fondů, mohla být podle anonymního trestního oznámení, které úřady před časem obdržely, dotačním podvodem. [celá zpráva]

Policie podle Týdne případ prověřuje jako podezření z dotačního podvodu a poškození zájmů EU.

Společnost Farma Čapí hnízdo, která dotaci získala, nejprve patřila do koncernu skupiny Agrofert. Předtím, než v roce 2008 zažádala o dotaci, došlo k převodu akcií na anonymní akcie na doručitele.

Po jejich zrušení v roce 2014 se firma vrátila zpět do portfolia Agrofertu. Anonymní vlastníky tak firma měla po dobu pěti let, kdy musela dodržovat podmínky stanovené dotačním programem, který byl určen pro společnosti s obratem do miliardy korun, což Agrofert nesplňuje.

Časopis rovněž připomněl, že podle trestního oznámení byla celá konstrukce důmyslně připravena ve snaze obejít zákon.

Proč řeší nějaký anonym, diví se Babiš

Vlastnictví Čapího hnízda přiznal Babiš veřejně až v roce 2014 při natáčení dokumentu Matrix AB. V pondělí jakékoliv pochybení odmítl. „K tomu projektu jsem se vyjadřoval xkrát. Nevím, proč to stále někdo živí, a nevím, proč někdo řeší nějaké anonymní podání. Všechno proběhlo podle pravidel, bylo to kontrolováno víckrát, ten dokument (Matrix AB) byl účelový,“ sdělil v pondělí Novinkám.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

„Nejsme si vědomi žádného pochybení, vše proběhlo zcela v souladu se zákonem a dotačními pravidly. Projekt byl navíc už několikrát úřady kontrolován,“ konstatoval již v listopadu v souvislosti s trestním oznámením mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám