Hlavní obsah

S novým rokem dorazí do Česka sníh a mráz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po extrémně teplém prosinci předpovídají meteorologové na přelomu roku ochlazení, přesto by měl být leden teplotně průměrný či spíše nadprůměrný. Nejvíce srážek by mělo spadnout v týdnu od 4. ledna, vyplývá to z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu(ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na počátku týdne se ochladí. Noční teploty klesnou k  -6 °C, denní se budou pohybovat v rozmezí 0 až 2 °C, při vyjasnění mohou klesnout k -2 °C. Pocitovou teplotu začne od středy snižovat také vítr, na Vysočině a na severních horách dosáhne v nárazech až 60 km/h. V druhé polovině týdne se postupně vyskytnou i celodenní mrazy. Nemělo by ale ani sněžit, a tak se tento týden zařadí jako čtvrtý v řadě s podprůměrnými srážkami.

V období od 4. do 10. ledna naopak meteorologové očekávají nadprůměrné srážky. V nižších polohách by mělo pršet nebo padat déšť se sněhem, na horách by mělo sněžit. Noční teploty by měly klesnout až na -8 °C, denní by se měly pohybovat v rozmezí 3 °C až -4 °C.

V posledních dvou týdnech se srážkové úhrny budou pohybovat kolem průměrných hodnot pro toto období.

V týdnu od 11. do 17. ledna by se noční teploty měly pohybovat v intervalu -2 až -7 °C, při zmenšené oblačnosti až -10 °C, denní potom mezi -3 až 3 °C.

Podobný ráz počasí by podle meteorologů měl mít i týden od 18. do 24. ledna. Noční teploty kolem -3 °C a denní by se měly pohybovat na průměrných 3 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám