Hlavní obsah

Z Vrbětic odvezli poslední munici

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Z areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku ve středu odjel poslední kamión s municí. Vyklízení areálu, kde vloni vybuchly dva sklady s municí, začalo v lednu. Za tu dobu odvezlo materiál celkem 547 kamiónů.

BEZ KOMENTÁŘE: Z Vrbětic odjel poslední kamión s municí Video: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Do Vrbětic ve středu dorazil i premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD). „Přijeli jsme, abychom uzavřeli jednu složitou etapu a abychom mluvili se zástupci Zlínského kraje o budoucích krocích,“ uvedl Sobotka.

Dodal, že v budoucnu by v areálu neměla být munice skladována. „Pokud se dohodneme s obcemi, munice by se sem v žádném případě neměla vracet,“ sdělil premiér.

Práce na měsíce

V areálu bude nyní pořád platit zvláštní režim. Místo budou v dalších týdnech prozkoumávat policisté.

„Je tady ještě práce na měsíce, možná na léta. Budeme hledat viníka, to je práce pro orgány činné v trestním řízení,“ komentoval Chovanec. Kvůli výbuchům bylo obžalováno pět lidí a dvě firmy.

Vláda na svém pondělním jednání rozhodla, že lidé, kterým výbuchy způsobily nějakou škodu, dostanou jako odškodnění zhruba tři tisíce korun. Celkově by se mělo jednat o dva tisíce odškodněných. [celá zpráva]

Výbuchy ve Vrběticích
V areálu ve Vrběticích vloni vybuchly dva sklady s municí. Oba si pronajímala ostravská firma Imex Group. První exploze v říjnu si vyžádala dva lidské životy, následovalo po ní 355 neřízených výbuchů. Po druhém, prosincovém výbuchu následovala necelá stovka neřízených výbuchů. Bylo nařízeno pět evakuací. Své domovy, zaměstnání či školy muselo opustit 2000 lidí. Vytyčen byl bezpečnostní okruh o obvodu asi 14 kilometrů, v dubnu byl zmenšen na současných deset kilometrů.Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám