Hlavní obsah

S manželkou, nebo bez? Ať si Hrad vyjasní komunikaci, žádají Sobotkovi úředníci

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Vratislav Mynář má osobně dohlédnout na úroveň komunikace mezi Kanceláří prezidenta republiky a Úřadem vlády. O to v pátek kancléře Mynáře požádala náměstkyně pro řízení sekce kabinetu předsedy vlády Běla Hejná kvůli nedorozumění s novoročním obědem prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Novoroční oběd prezidenta a premiéra se v roce 2015 uskutečnil na zámku v Lánech, tenkrát se ho účastnily i Ivana Zemanová a Olga Sobotková.

Článek

„Chtěla bych vás požádat, abyste osobně dohlédl na úroveň komunikace mezi Kanceláří prezidenta republiky a Úřadem vlády ČR tak, abychom v budoucnu podobným nedorozuměním zabránili,“ napsala Hejná Mynářovi v dopise, který mají Novinky k dispozici.

„Prosím o sdělení, zda je pan ředitel (Jindřich) Forejt nadále oprávněn hovořit za Kancelář prezidenta republiky, potažmo za pana prezidenta, pokud se ukazuje, že poskytuje informace údajně panem prezidentem potvrzené, ve skutečnosti však bez jeho vědomí, či dokonce v rozporu s jeho názory,“ žádá Hejná.

Celý spor mezi Hradem a Úřadem vlády začal, když premiér na svém Twitteru zveřejnil informaci, že ho Zeman pozval na tradiční novoroční oběd do Lán bez manželky.

Tuto informaci však o den později Zeman vyvrátil. „Pozval jsem nejenom pana premiéra s jeho paní, ale i jeho dvě děti, aby si mohly prohlédnout lánský zámek,“ citoval ve čtvrtek prezidenta mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Poté však Úřad vlády zveřejnil informaci, že Sobotku bez chotě na oběd telefonicky pozval ředitel odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Forejt. Sobotka a celý jeho kabinet byl tak podle Hejné uveden v omyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám