Hlavní obsah

Nežádoucí osoba. Na poslance Ondráčka si počíhali na ukrajinském letišti

• Aktualizováno
Právo, kab

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček má za sebou rušnou noc. Na ukrajinském letišti byl zastaven jako nežádoucí osoba a musel se vrátit do České republiky. Důvod prozatím nezná.

Foto: KSČM

Zdeněk Ondráček

Článek

„Přiletěl jsem na konferenci ohledně voleb, byl jsem dvakrát pozorovatel voleb v Mariopolu, ale řekli mi, že mě zařadili na seznam nežádoucích osob, a nepustili mě na území,“ řekl Právu Ondráček.

Jednání úředníků bylo podle jeho mínění zvláštní. „Dokonce chtěli, abych si koupil zpáteční letenku, což jsem odmítl a řekl, že když mě chtějí vyhostit, ať mi zajistí dopravu,“ dodal.

Poslance na letišti Ukrajinci podrobili i výslechu o jeho cestě – co je důvodem návštěvy, proč letěl přes Vídeň a tak podobně. „Na diplomatický pas mi řekli, že je nezajímá, protože jsem na seznamu nežádoucích osob,“ řekl Právu.

Proč se na tento seznam dostal, Ondráček prý netuší. Prozatím neví, jak bude situaci řešit. „Jsem teď půl hodiny v Česku. Nejdříve se vyspím, protože jsem celou noc nespal. Po jednání s vedením klubu KSČM zvolíme další postup,“ dodal.

Filip se chce zeptat velvyslance

Poslanců se nepříjemnosti kolegy dotkly. Do řešení záležitosti se hodlá vložit předseda KSČM Vojtěch Filip. „Vznesu dotaz přímo vůči velvyslanci, pak se teprve rozhodnu, co dál udělám,“ řekl Právu.

Hlavní slovo by však měl mít podle poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD) ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Rozhodně je to krok pro ministra, aby vyzval ukrajinského velvyslance, aby přišel objasnit, co to znamená. Je to velmi silné politické gesto, kterým nám Ukrajina něco dává najevo. Česká republika by si takové věci neměla nechat líbit,“ řekl Právu.

Situace prý ukazuje na nezvyklé poměry, které na Ukrajině panují. „Na Ukrajině je nějaké nestandardní prostředí, těžko se tomu dá říkat demokracie. Jinak to neumím číst. Neslyšel jsem, že by se jiná demokratická zem, která se orientuje na západní hodnoty, profilovala tak, že by odmítla vpustit nějakého poslance,“ uvedl.

Někteří politici TOP 09 nemohou do Ruska

Ondráček není první český poslanec, který by figuroval na seznamu nežádoucích osob. Na podobném seznamu Ruské federace jsou jména prvního místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška, expředsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, europoslance Jaromíra Štětiny a bývalého eurokomisaře Štefana Füleho. Spekuluje se však o tom, že na ruském seznamu jsou i další jména.

Ženíšek se domnívá, že i když se do řešení situace vloží Zaorálek, Ondráček se důvody, proč ho Ukrajinci mají za „nežádoucího“, nedozví.

„Pan ministr by se měl dotázat, podat třeba i nótu, ale praxe velí, že ta informace nemusí přijít. Ani já dodnes nevím, proč nemůžu na území Ruské federace. Mohu se o tom pouze dohadovat. V případě Ondráčka se domnívám, že Ukrajincům vadí jeho proruské postoje,“ řekl Právu Ženíšek.

„Pokud se ukrajinská strana domnívá, že ta osoba podněcuje k rozvrácení republiky nebo že se staví k situaci na Ukrajině nebezpečným způsobem, tak je na ní, aby to doložila. Ale já třeba dodnes nemám z ruské ambasády ani od ministerstva zprávy, co je důvodem, proč nemůžu vstoupit na území Ruské federace,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám