Hlavní obsah

Novoroční oběd u Zemana: Sobotka musí nechat manželku doma

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tradiční novoroční oběd prezidenta a předsedy vlády se neobvykle uskuteční bez manželek. Miloš Zeman premiérovi Bohuslavu Sobotkovi navrhl, aby nechal svoji choť doma. Sobotka o tom ve středu informoval na svém Twitteru.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Novoroční oběd prezidenta a premiéra se v roce 2015 uskutečnil na zámku v Lánech, účastnily se ho i Ivana Zemanová a Olga Sobotková.

Článek

„Na tradiční novoroční oběd se sejdeme s panem prezidentem 2. ledna. Hrad navrhl, aby to bylo bez manželek, tož ryze pracovní…“ napsal Sobotka.

Zda chce Zeman mluvit se Sobotkou mezi čtyřma očima kvůli nedávným rozporům ohledně výročí 17. listopadu, nechtěl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček komentovat. Sobotka po 17. listopadu zkritizoval prezidenta za oslavy na Albertově, kde vystoupil po boku šéfa extremistického Bloku proti islámu Martina Konvičky.

Ovčáček také odmítl, že by bylo neobvyklé, aby na oběd nechodily manželky. „Nebylo vždy zvykem, aby setkání bylo vždy s prvními dámami,“ prohlásil Ovčáček. Ústavní činitelé přitom obědvali bez manželek v historii České republiky pouze třikrát a jednou byl oběd zrušen úplně.

„Je to tradiční záležitost a je důležité, aby pan premiér s panem prezidentem hovořil. Ostatně pan prezident sdělil v uplynulých dnech, že i přes ty rozpory je potřeba zachovat profesionální vztah. Tohle nebudu nijak hodnotit. Jsou to záležitosti protokolární, nikoli politické,“ řekl Novinkám Ovčáček.

Ovčáček: I pan premiér je kritizovatelný

Zároveň ale dodal, že oběd bude určitě příležitostí si o některých věcech popovídat. „Jak ostatně říkal pan premiér v rozhovoru pro Blesk.cz – i prezident je kritizovatelný, to platí i pro pana premiéra – i pan premiér je kritizovatelný,“ prohlásil Ovčáček.

„Je to novoroční oběd, takže tam bude i nějaká vzpomínka na rok 2015 a na to, jakým způsobem se pan premiér zachoval k panu prezidentovi,“ zdůraznil Ovčáček.

Sobotka a Zeman se střetli také kvůli názorům na uprchlíky. Prezident prohlásil, že předseda vlády svým postojem ohrožuje bezpečnost ČR.

Ústavní činitelé obědvali bez manželek v historii České republiky pouze třikrát

2015

Novoročního oběda se účastnily i manželky Ivana Zemanová a Olga Sobotková.

2014

Prezident Miloš Zeman poobědval s premiérem Jiřím Rusnokem bez jeho manželky Ivety. Z tradičního setkání se omluvila.

2013

Předseda vlády Petr Nečas odřekl novoroční oběd s prezidentem Václavem Klausem z rodinných důvodů. Ještě ve stejném roce požádal Nečas o rozvod.

2012

Prezident Václav Klaus s chotí Livií poobědvali s premiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Radkou.

2011

Na novoroční oběd prezidenta Václava Klause a premiéra Petra Nečase přišly i manželky Livia a Radka.

2010

Spolu s Václavem Klausem a Livií poobědval premiér Jan Fischer s chotí Danou.

2009

Oběd se uskutečnil bez manželek, premiér Mirek Topolánek už tehdy sice měl přítelkyni Lucii Talmanovou, ale nebyl ještě rozvedený. Podle protokolu může ústavní činitel přijít jen s manželkou, nikoliv se svou přítelkyní.

2008

Novoroční oběd prezidenta s premiérem proběhl poprvé v historii Česka bez manželek. Prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek spolu poobědvali sami, Topolánek totiž už nežil se svojí chotí Pavlou, a tak i Livia Klausová musela zůstat doma.

Anketa

Měla by být na tradiční novoroční oběd pozvána také premiérova manželka?
Ano
81,7 %
Ne
18,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6236 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám