Hlavní obsah

V Praze otevřeli mezinárodní institut pro výzkum konopí

– Praha

V Praze byl v úterý otevřen Mezinárodní institut pro konopí a kanabinoidy (ICCI). Investoři z USA a Kanady do něj vložili půl miliardy korun, což je podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který se otevření účastnil, největší soukromá investice do českého lékařského výzkumu v posledních letech.

Foto: archiv Právo

Ilustrační foto

Článek

Výzkum, na němž se bude podílet mj. profesor Lumír Hanuš z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, má přispět k využití konopí k léčbě na základě vědeckých důkazů i zkušeností pacientů.

ICCI (International Cannabis and Cannabinoids Institute) by podle výkonného ředitele Pavla Kubů měl nastavit standardy při výrobě a léčebném využití konopí, cílem je poznat do hloubky vlastnosti tisíce let známé rostliny tak, aby pro každého pacienta byla léčba nastavena individuálně podle jeho potřeb.

Vědci chtějí také využít zkušeností pacientů, kteří se doposud léčili „nelegálně" vlastními výpěstky či konopím z černého trhu.

Konopí není dostupné všem pacientům

Právě nestandardizovaný a „nevědecký" přístup a obavy ze zneužití konopí jako rekreační drogy přispívají podle zakladatelů institutu k tomu, že konopí zatím není v Česku dostupné všem pacientům, kteří ho potřebují.

Zákon sice léčbu konopím umožnil, v lékárnách je ale zatím jen konopí z dovozu, tedy pro většinu pacientů drahé. Také většina lékařů zatím s předepisováním konopí váhá.

„Jako pacientka, která užívá léčebné konopí přes 14 let, jsem cítila zodpovědnost za zajištění toho, že pacienti na celém světě budou mít volbu a možnost využít konopnou léčbu," řekla v úterý novinářům při podpisu smlouvy s investory ředitelka pro inovace ICCI Steph Shererová z USA. Institut by podle ní měl odstranit bariéry v přístupu pacientů tím, že využije nejmodernější poznatky současného výzkumu v oblasti konopí, biomedicíny a politiky, i tím, že vytvoří platformu pro sdílení, zkoumání a vzdělávání.

Využití v kožním lékařství

Ředitel pro vědu a výzkum ICCI Tomáš Zábranský připomněl, že konopí a kanabinoidy jsou využívány v současnosti pro léčbu řady příznaků a syndromů. V Česku je lékaři mohou dávat na zmírnění potíží pacientů s AIDS či roztroušenou sklerózou. Velké využití mohou mít i v kožním lékařství.

ICCI vznikl jako společný projekt pacientských organizací, českých vědeckých společností a investiční společnosti Dioscorides Global Holdings. Hlavní sídlo má v Praze, jako tzv. centrum excellence bude spolupracovat například s Univerzitou Karlovou, Hebrejskou univerzitou v Jeruzalémě či Masarykovou univerzitou v Brně.

Výběr článků

Načítám