Hlavní obsah

Do Česka dorazilo betlémské světlo, z Vídně ho přivezli skauti

Brno

Do Česka v sobotu dorazil jeden ze symbolů Vánoc - betlémské světlo. Jde o plamínek zažehnutý v Betlémě, který skauti dnes vpodvečer přivezli vlakem z Vídně do Brna. V neděli světlo donesou do brněnské katedrály sv. Petra a Pavla a následující víkend ho začnou rozvážet po Česku.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Čeští skauti přivezli betlémské světlo na brněnské nádraží vlakem z Vídně.

Článek

Tři skauti si do Vídně vzali více svítilen. Kdyby jim nešťastnou náhodou světélko zhaslo, budou mít náhradní. Za 25 let, co ho z Vídně vozí, se to ale ještě nestalo.

Při nedělním předání světla brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu bude slavnostně otevřena tzv. Svatá brána do katedrály. Obřad souvisí s rokem milosrdenství, který vyhlásil papež František. Věřící se potkají v Denisových sadech, pak se průvod vydá ke katedrále a po symbolickém otevření brány bude pontifikální mše pokračovat obvyklým způsobem.

Po skončení mše si první zájemci mohou světélko v lucernách či na svíci odnést domů. "Další organizace šíření betlémského světla ve farnostech a obcích již záleží na místních podmínkách. Je možné ho uchovávat na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách i u dobrovolníků," řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Například v Boskovicích na Blanensku bude na Štědrý den k mání pod vánočním stromem na Masarykově náměstí, kde se bude rozdávat vánoční polévka.

Skauti k rozvezené betlémského světla do všech koutů republiky využijí čtyři desítky vlakových spojů. V brněnských ulicích bude 19. prosince světlo rozvážet historická tramvaj.
Tradice betlémského světla vznikla v Rakousku. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po Evropě jako symbol Vánoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám