Hlavní obsah

Protikorupční fond ocenil Wagenknechta, z pozice náměstka ho odvolal Babiš

Cenu za odvahu od Nadačního fondu proti korupci ve středu dostali bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht a manažerka neziskové organizace Jana Průšková. Wagenknecht v minulosti upozornil na nesrovnalosti při stavbě trasy A pražského metra nebo na smlouvy, které měla advokátní kancelář někdejší místopředsedkyně ANO Radmily Kleslové.

Foto: Petr Horník, Právo

Lukáš Wagenknecht

Článek

„Příběhy Jany Průškové a Lukáše Wagenknechta se v celé řadě parametrů dost zásadně liší. Přesto je oba spojuje odvaha a ochota nést následky. To nebyl, není a bohužel nikdy nebude standardní vzorec chování," komentoval ocenění ředitel protikorupčního fondu Petr Soukenka.

Fond uděluje Ceny za odvahu pravidelně od svého založení v roce 2011.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Wagenknecht ještě jako vedoucí auditu v pražském Dopravním podniku v roce 2013 kritizoval financování dostavby metra A, načež byl z podniku propuštěn. Letos kvůli chybám v tendru na dostavbu dostal podnik pokutu od antimonopolního úřadu a nad zakázkou za zhruba dvě desítky miliard korun se pozastavil i Nejvyšší kontrolní úřad.

Stát kvůli chybám snížil podniku o čtvrtinu maximální možnou částku pro čerpání dotací na dostavbu.

Po kritice Kleslové pod Babišem skončil

Poté se Wagenknecht jako náměstek ministra financí dostal do sporu s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (za ANO). Wagenknechtův auditorský tým totiž odhalil chyby v tendru na monitorovací systém evropských fondů MS2014, což později potvrdila i Evropská komise.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Wagenknecht poukázal i na smlouvu advokátní kanceláře bývalé místopředsedkyně ANO Kleslové s polostátní firmou ČEZ a údajný nátlak Kleslové na dozorčí radu ČEZ. Právě v té době podle médií ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš Wagenknechta z postu náměstka odvolal. Následně mu nabídl pozici politického náměstka, což však Wagenknecht odmítl.

Kleslová později po kritice kvůli vysokým odměnám za práci pro ČEZ a funkce v pražských městských firmách rezignovala na posty v ANO.

U soudu neuspěla

Druhá oceněná, Jana Průšková, pracovala jako manažerka neziskové organizace Kruh přátel Severáčku, která zastupuje liberecký dětský pěvecký sbor Severáček. Průšková podle protikorupčního fondu upozornila na podivné nakládání s penězi pro sbor a existenci černého fondu. Manažerka kvůli tomu podala i trestní oznámení, načež dostala výpověď.

Policie později oznámení odložila a Průšková neuspěla u soudů se žalobou proti výpovědi, ačkoli soudy podle fondu uznaly, že hospodaření Kruhu přátel Severáčku nebylo v pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám