Hlavní obsah

Ransdorf zřejmě někomu naletěl, jako už dříve, míní Zeman

Praha
Aktualizováno

Prezident republiky Miloš Zeman komentoval kauzu europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM). Řekl, že podle něj politik jen někomu naletěl, nestalo by se to poprvé. Zeman to v neděli řekl pořadu Pressklub na stanici Frekvence 1.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Jde prý o jeho soukromý názor, více ukážou výsledky vyšetřování ve Švýcarsku.

„Je to člověk, který každému naletí," prohlásil Zeman. Poukázal na případ padělaných obrazů, v nichž figuroval i europoslanec.

Ransdorfa tehdy oslovil bývalý spolužák, že objevil sbírku obrazů po německém šlechtici. Ta je nyní na prodej. Politik uvěřil a dal mu sto tisíc korun, aby mohl udělat posudky. „Říkal jsem si, že když za války zmizely desítky tisíc uměleckých děl, tak tady nějaká pravděpodobnost je,“ řekl Právu už dříve Ransdorf.

Peníze už neviděl. Skupina podobně napálila několik lidí. Obrazy byly padělky Marka Chagalla, Maxe Pechsteina, Emila Noldeho či Vasilije Kandinského. Některé z nich skupina prodala a vydělala na nich 10 miliónů korun. Loni stanula před soudem.

Ransdorf byl ve čtvrtek zatčen ve Švýcarsku, když přišel do místní banky s falešnými dokumenty a dožadoval se jednání. Spolu s ním byli zadrženi tři Slováci, jeden je stále v cele. Uvedl, že měl plnou moc jednat s bankou od člověka s iniciálami V. H., který má ve švýcarské bance účet. Proč právě on za něj vyjednával, nesdělil.

Ransdorfovy kauzy
Ransdorf měl v minulosti několik dopravních nehod. Nejzávažnější byly dvě, při nichž srazil chodkyně. S jednou ze sražených žen se dohodl na mimosoudním vyrovnání, druhý případ  police vyhodnotila jako přestupek.
V roce 2012 byla na Ransdorfa uvalena exekuce a hrozila dražba jeho majetku. Své miliónové dluhy nakonec v roce 2013 po 10 letech splatil. Částečně si vypomohl půjčkou.
Mediální zájem vzbudil rovněž údajným zneužíváním poslaneckých náhrad. Nizozemský reportér jej v roce 2013 zachytil, jak přišel do europarlamentu podepsat prezenční listinu zajišťující nárok na 300 eur, aby vzápětí odešel. Europoslanec zneužití poslaneckých diet odmítl.

Ransdorfovi zakázal vstup

Zeman v rozhovoru připomněl, že Ransdorfovi zakázal vstup do prezidentské kanceláře.

Europoslanec totiž kritizoval, že Zeman při předávání ocenění 28. října nezmínil, že otec zavražděného žďárského studenta Petra Vejvody je také předsedou okresního výboru KSČM ve Žďáru nad Sázavou. Zeman to označil za hyenismus.

Vejvoda přebíral vyznamenání in memoriam pro svého syna, který zemřel, když bránil spolužačku před agresivní útočnicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám