Hlavní obsah

Sobotka představil nového ředitele GIBS, bude jím náměstek Murín

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek na jednání sněmovního výboru pro bezpečnost představil jméno nového šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Bude jím náměstek pro trestní řízení Michal Murín. Sobotka tak potvrdil informace, které v pátek přineslo Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín

Článek

„Rozhodl jsem se zvolit uměřenou a racionální cestu. Není důvod prodlužovat dobu přechodného vedení,” řekl v úvodu členům výboru premiér.

„Navrhuji do funkce ředitele GIBS pana Michala Murína. V minulosti zastával vedoucí pozice, manažerské dovednosti by mu neměly chybět,“ dodal vzápětí.

Murín by měl být pravděpodobně jmenován příští týden po pondělním jednání vlády. Náměstek inspekci dočasně vedl i po rezignaci bývalého ředitele Ivana Bílka. Ten skončil 30. listopadu.

Murín chystá změny

„Rád bych své zkušenosti v trestním řízení předal do GIBS. Chtěl bych zdůraznit, že budu klást velký důraz na to, aby GIBS, jak je jí dáno zákonem, vedla prověřování a vyšetřování podle trestního řádu a aby byla policejním orgánem, jak je jí dáno do vínku při vzniku,” sdělil poslancům Murín.

Dodal, že k tomu, aby GIBS fungovala v rámci trestního řízení jako policejní orgán, budou potřeba jisté změny. „Zdůrazňuji, že budu v rámci změn, jak organizačních, tak personálních, oslovovat odborníky, kteří budou společně s dalším personálem usilovat, aby GIBS byla tím policejním orgánem a ničím jiným,” prohlásil.

Korte se opřel do premiéra

Poslanec Daniel Korte (TOP 09) v rámci jednání premiéra zkritizoval. „Nelíbil se mi způsob nátlaku na pana ředitele Bílka. Ten nátlak byl ať už verbální z vaší strany, či dokonce z pana ministra Chovance, ale byl zde ještě nátlak nepřímý. GIBS byl například snižován rozpočet,“ vyčetl Korte Sobotkovi.

„Doufám, že k člověku, kterého jste si sám vybral, se budete chovat jinak,” dodal Korte.

Bílka k rezignaci po policejní akci Vidkun na Olomoucku vyzval jak premiér, tak i ministr vnitra Milan Chovanec a šéf resortu financí Andrej Babiš (ANO). [celá zpráva]

Předsedy vlády se Korte také zeptal, proč na post šéfa GIBS nevypsal výběrové řízení. Murína se dotázal, zda byl členem KSČ.

„Byl jsem vždycky jenom obyčejný policajt a v tomto duchu hodlám pokračovat. Ano, byl jsem ve straně, byl to rok 1982 nebo 1983, kdy jsem vstupoval. Vystoupil jsem v roce 1989. Byl jsem řadovým členem,” odpověděl Murín.

„Moje velká chyba jsou jazykové schopnosti,” přiznal vzápětí na dotaz místopředsedy výboru Josefa Zahradníčka (KSČM).

Výbor Murína jednomyslně doporučil

Valná většina poslanců ale Sobotkův výběr pochválila. „Má moji důvěru se znalostmi, které prokázal. Je to člověk, který má autoritu u lidí, které řídí, a který je nekompromisní při plnění úkolů,” prohlásil poslanec Václav Klučka (ČSSD).

Výbor pro bezpečnost nakonec jednomyslně Murína do funkce doporučil. Stanovisko výboru však není nijak závazné.

Michal Murín
Michal Murín je vystudovaný právník s hodností plukovníka. U policie slouží přes třicet let. Pro GIBS začal pracovat v červnu 2014. Předtím byl šéfem odboru obecné kriminality středočeské policejní správy, vedl kladenskou policii a byl ředitelem policejního oddělení Praha-západ. Dostal policejní medaili za věrnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám