Hlavní obsah

Kalousek se rozmyslel, žalobu na Babiše nepodá

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sázku ministra financí Andreje Babiše (ANO) a šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska nakonec soud řešit nebude. Kalousek se totiž rozmyslel a žalobu na ochranu osobnosti, kterou na Babiše chystali Kalouskovi právníci, nepodá.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Doba je plná událostí nesmírně vážných, ať už je to uprchlická krize, nárůst extremismu, nebo hrozba vojenských konfliktů, a já za téhle situace nebudu veřejnost obtěžovat taháním s člověkem, který nemá čest, aby přiznal porážku,“ řekl Novinkám Kalousek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kalouskův právník Oldřich Choděra tvrdí, že soud by lídr TOP 09 vyhrál a Babiš by se musel omluvit. „Já se touto problematikou zabývám, ta věc by byla vyhraná stejně, jako když jsme to vyhráli proti Cyrilu Svobodovi,“ podotkl Choděra.

Narážel tak na situaci z roku 2001, kdy se Kalouskovi musel omluvit bývalý předseda lidovců Cyril Svoboda, když zpochybnil Kalouskovo fungování na ministerstvu obrany a mluvil, podobně jako Babiš, o „vyšetřování“.

Spor začal na rozpočtovém výboru

Právě kvůli slovu vyšetřování vznikl celý spor i tentokrát. Babiš totiž na podzim při jednání sněmovního rozpočtového výboru v jedné ze slovních potyček s předsedou TOP 09 prohlásil, že Kalousek byl vyšetřován kvůli hazardu.

To Kalousek odmítl a nabídl svému rivalovovi sázku o deset miliónů korun, že „v rámci trestního řízení nikdy vyšetřován nebyl“. Šéf ANO následně přes média sázku přijal. [celá zpráva]

„Peníze prohrál. Mohly je dostat charitativní organizace, kterým jsem je slíbil. Kdo nesplní čestný dluh sázky, tak nemá čest. Od člověka, který nemá čest, nemá cenu ani vymáhat omluvu,“ uzavřel Kalousek.

Vysvětlení právníků
„Vyšetřování je forma přípravného řízení po zahájení trestního stíhání. Mohly být ale prověřovány skutečnosti nasvědčující trestnímu stíhání,” vysvětlil Novinkám vedoucí katedry trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Jiří Jelínek. Kalousek tedy podle právního výkladu mohl být prověřován, ale nikoliv vyšetřován.
Částka 10 miliónů, o kterou se politici vsadili, je podle práva nevynutitelná. „Závazky z her, sázek a losů jsou nevynutitelnými závazky, jsou to tzv. naturální obligace. Jedinou výjimku představují loterie, hry a sázky, které jsou provozovány v režimu loterijního zákona (například společnosti Sazka, Synot atd.). Tyto závazky jsou vymahatelné právní cestou,” popsal David Elischer z katedry občanského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám