Hlavní obsah

Kvůli dotaci na Babišovo Čapí hnízdo podal anonym trestní oznámení

• Aktualizováno
Právo, Jakub Troníček

Úřady se budou zabývat zhruba padesátimiliónovou dotací, kterou v roce 2008 získala z evropských peněz luxusní farma Čapí hnízdo na Benešovsku patřící do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Babišovu komplexu u Olbramovic na Benešovsku dominuje stavba Čapí hnízdo.

Článek

Podle anonymního trestního oznámení adresovaného pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství šlo totiž ve skutečnosti o důmyslný podvod. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka to odmítl.

Podvod měl podle anonymního oznamovatele spočívat především v zakrytí skutečného vlastníka areálu, protože podle unijních pravidel měly na dotace nárok pouze malé a střední firmy, což Babišovy firmy nesplňovaly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Farma Čapí hnízdo, a. s., neměla v roce 2007 až 2008 žádné zaměstnance ani obrat. Svým původem však patřila do koncernu Agrofert, jehož obrat mnohonásobně převyšoval nejvyšší povolený obrat miliardu korun. Na dotaci neměla nárok ani po účelovém oddělení od koncernu Agrofert, protože byla předtím dva roky jeho součástí a i tím se dostala do rozporu s evropskou definicí střední firmy,“ popsal princip údajného podvodu oznamovatel v trestním oznámení, které má Právo k dispozici.

Šlo o zločinné spolčení?

Vlastnictví Čapího hnízda přiznal Babiš veřejně až v roce 2014. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ve středu v souvislosti s novým trestním oznámením uvedl, že společnost o něm žádné oficiální informace nemá. Jakýkoli podvod každopádně odmítl.

„Nejsme si vědomi žádného pochybení, vše proběhlo zcela v souladu se zákonem a dotačními pravidly. Projekt byl navíc už několikrát úřady kontrolován,“ konstatoval Hanzelka.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Čapí hnízdo firmy Imoba

Podle oznamovatele, který se odmítl podepsat kvůli strachu z odvety ze strany vicepremiéra, měl být dotační podvod důkladně připraven a organizován.

„Z indicií zároveň vyplývá, že se nejednalo o akci osamoceného jednotlivce. Důmyslně vystavěná konstrukce naopak nasvědčuje, že aktéři promýšleli veškeré kroky dopředu a zřejmě jednali ve spolčení tak, aby záměrně uvedli poskytovatele dotace v omyl,“ uvádí se v trestním oznámení s tím, že tak mohlo jít o zločinné spolčení.

Babiš: Projekt jsem vymyslel

Tyto skutečnosti údajně potvrdil sám Babiš v dokumentu Matrix AB, který o vlivném politikovi a podnikateli natočil režisér Vít Klusák.

Ukázka z dokumentu Matrix AB

V něm totiž podnikatel v areálu Čapího hnízda v rámci svého proslovu k pozvaným velvyslancům uvedl, že celý projekt vymyslel a realizoval.

Média v této souvislosti už dříve informovala, že společnost Čapí hnízdo s anonymními akciemi a neprůhlednou vlastnickou strukturou vznikla těsně před udělením dotace přejmenováním z původní firmy ZNN Agro Pelhřimov z Babišova impéria.

O pět let později, což je minimální doba, o kterou se musí příjemce dotace o projekt starat, koupila firmu Čapí hnízdo společnost Imoba, jejímž vlastníkem je pak akciovka s názvem SynBiol. Tu podle výpisu z obchodního rejstříku přímo vlastní jako jediný akcionář Babiš.

Faltýnek i Bendl

Šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová ve středu večer na otázku Práva odpověděla pouze, že žádné trestní oznámení jim nebylo doručeno. Ze zákona se úřady musí věnovat každému oznámení, a pokud ho shledají relevantním, tak rozjedou oficiální prověřování.

Kromě samotného Babiše každopádně oznamovatel mezi dotčenými osobami zmiňuje také manažera Agrofertu a současného šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, členy vedení společnosti Čapí hnízdo, někdejšího středočeského hejtmana za ODS Petra Bendla nebo dřívější vedení středočeského dotačního úřadu včetně současného náměstka ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Novotného.

Reklama

Výběr článků

Načítám