Hlavní obsah

Předseda Bloku proti islámu Konvička byl obviněn z podněcování k nenávisti

Novinky, zpe, kab
Praha
Aktualizováno

Předseda hnutí Blok proti islámu Martin Konvička byl 18. listopadu obviněn z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod. V úterý to na tiskové konferenci oznámil mluvčí hnutí David Štěpán.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vůdčí osobnost občanské iniciativy "Islám v ČR nechceme" Martin Konvička

Článek

Konvička byl obviněn za výroky proti muslimům, které zveřejňoval na svém facebookovém profilu. Podle právničky Kláry Samková, která je také členkou hnutí, se měl Konvička přečinu dopustit v letech 2011 až 2014.

„Tímto krokem zahájila vládní moc v České republice přímý útok na svobodu slova, svobodu shromažďování a na všechny občanské a politické svobody občanů,“ prohlásil Štěpán.

Poslankyně Olga Havlová z Úsvitu – Národní koalice, který s Blokem proti islámu spolupracuje, přirovnala obvinění k politickému procesu z 50. let.

„Je tu zjevná snaha kriminalizovat politické odpůrce vlády a ta snaha je zjevná v tom datu, kdy bylo obvinění sepsáno. Ta snaha dopadne špatně pro lidi, kteří se snaží zneužívat právo pro politické cíle,“ řekl Právu Konvička. „My normálně vyhrajeme soud,“ dodal.

Narážel tak na to, že byl obviněn den po 17. listopadu, kdy proti islámu promluvil na pražském Albertově. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán ještě ten samý den na svém Twitteru citoval z trestního zákoníku pasáž o tom, že „kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému náboženství, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.”

Poslankyně Havlová proto v úterý podala na Pelikána písemnou interpelaci. Ke kriminalizaci Bloku proti islámu podle ní ministr otevřeně vyzval „shodou okolností” několik hodin před tím než bylo trestní stíhání zahájeno.

Pelikán se nyní k obvinění Konvičky nechtěl vyjadřovat. „Je z toho živá věc, a kdybych to jakkoliv komentoval, tak mohu vyvolávat nebezpečí, že vyšetřování ovlivním. Já jsem se vyjadřoval velmi střídmě a jen jsem ocitoval trestní zákoník,“ komentoval ministr.

Stíhání by mělo být podle hnutí zastaveno

„Právo na svobodné vyjadřování názorů musí mít větší ochranu než směšná snaha dnešních vládnoucích elit o udržení koryt odstraněním politických konkurentů,” kritizoval mluvčí Štěpán.

Trestní stíhání Martina Konvičky by mělo být podle Bloku proti islámu neprodleně zastaveno.

A jako vítězové voleb vás, milí muslimové, nameleme do masokostní moučky
Martin Konvička, předseda Bloku proti islámu

Konvička, který je vysokoškolským profesorem, se proti islámu vyjadřuje dlouhodobě. Na webových stránkách Bloku proti islámu píše, že islám nesnáší, protože omezuje lidskou svobodu a ponižuje ženy.

V komentářích muslimům vyhrožoval například koncentračními tábory i fyzickou likvidací. Před více než rokem na Facebook napsal: „A jako vítězové voleb vás, milí muslimové, nameleme do masokostní moučky.“

Dodnes se od svých slov zcela nedistancoval, tvrdí jen, že nebyla pochopena. „To byla nadsázka. Bylo ve smyslu, jako když trenér Baníku řekne, že naseká Spartu do jitrnic. To nebyl politický program,” řekl Právu.

V případě odsouzení hrozí Konvičkovi podle Samkové odnětí svobody až na dva roky. Pokud policie dospěje k závěru, že pokračuje v trestné činnosti, není vyloučeno jeho vzetí do vazby.

Problém pro Zemana?

„Šíření nenávisti je zcela nepřijatelné. Trestněprávní posouzení je však věcí orgánů činných v trestním řízení,” komentoval Konvičkovo obvinění ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

„Pokud policie usoudila, že jednání pana Konvičky bylo trestné, pak je správné, že jej stíhá. Samozřejmě je to ale problém pro pana prezidenta Zemana, protože stál vedle Konvičky na té své akci. Pokud ne on, tak jeho politický tým by měl vědět, jak se Konvička vyjadřuje a že pana prezidenta nepostavili vedle správného člověka,“ řekl Právu poslanec z ústavně-právního výboru Sněmovny Jan Chvojka (ČSSD).

Zemana, který ve státní svátek mluvil na Albertově po boku Konvičky, zkritizoval už například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám