Hlavní obsah

Trojkoalice v Praze ladí noty s TOP 09 a ODS, většinu ale nemají

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve čtvrtek odpoledne na magistrátu jednali o společné koalici vyjednavači TOP 09, ODS a Trojkoalice. Řešili zatím příští městský rozpočet a průnik programů. Ačkoli strany nemají v 65 členném zastupitelstvu většinu, podle šéfa pražských zastupitelů TOP 09 Václava Novotného jde o zásadní směr.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mám pocit, že to je silný výsledek. Minulý týden jsme se bavili o tom, jestli vůbec, teď se bavíme o tom, jakým způsobem to uděláme,“ řekl Novotný.

TOP 09, ODS a Trojkoalice disponují 28 hlasy z 65, k zisku většiny by strany potřebovaly dalšího partnera.

Ani podle šéfa zastupitelů Trojkoalice Petra Štěpánka není průnik v programech triviální. „Potřebujeme se shodnout na postupu, který by vydržel do dalších voleb,“ řekl Štěpánek.

S TOP 09 a ODS řeší i příští městský rozpočet. „Dohodli jsme se, že se příští týden sejde pracovní skupina k rozpočtu, jehož kostra je připravená a sejdou se skupiny pro dopravu, majetkové podíly města a pro hazard, abychom definovali programové překryvy a odstranili případná sporná místa,“ řekl Štěpánek s tím, že od ANO, které je nejsilnější, osloveni nyní nebyli.

Příští týden strany, které jednají i se čtyřmi piráty a patrně i s třemi nezávislými okolo exprimátora Tomáše Hudečka, chtějí mluvit s ČSSD. Potvrdil to i šéf pražské ODS Filip Humplík.

ČSSD se do spojenectví nechce

Jenže ČSSD vyčkává a do vznikajícího uskupení se jí nechce. „Já jsem neřekl, že s TOP 09 ne, řekl jsem, že ten slepenec, co navrhují,“ reagoval na otázku Práva náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). „Stran je trochu moc. To máte topku, lidovce, Starosty, zelené, ODS, soc. dem., piráty, Nezávislé a Moniku Krobovou-Hášovou. Devět subjektů,“ řekl Dolínek.

Byla to ČSSD, kdo minulý týden vypověděl kvůli vzájemným neshodám a vzájemnému odvolání radních dosavadní koaliční smlouvu ANO a Trojkoalici.

Podle Novotného nelze čekat, že by se poměry na magistrátu změnily příští čtvrtek, kdy se znovu sejdou pražští zastupitelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám