Hlavní obsah

Ovčáček: Snaha studentů jít na Albertov byla připravená provokace

– Praha

Snahu studentů položit květiny při výročí 17. listopadu k pamětní desce na pražském Albertově, kde se mělo o několik hodin později konat shromáždění příznivců prezidenta Miloše Zemana, označil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček za připravenou provokaci. Řekl to ve středu v České televizi (ČT). Studenty k desce nepustila policie. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) policisté mohli udělat výjimku a studenty pustit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Článek

Studenti považují policejní postup za neospraveditelný. V neděli 22. listopadu chtějí uspořádat na Albertově skutečné uctění památky událostí z let 1939 a 1989. Tvrdí, že akci nepořádají jako protest proti prezidentu Zemanovi, přestože někteří z nich byli ve skupině, kterou na Albertově kvůli prezidentskému shromáždění policie zastavila.

Foto: Milan Malíček, Právo

NA Albertově promluvil prezident Miloš Zeman

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Celé to bylo od počátku připravená provokace," řekl Ovčáček v ČT ke snaze studentů a zástupců Univerzity Karlovy projít k pamětní desce. Podle prezidentova mluvčího mohli přijít na Albertov jindy než v době, kdy se blížil Zemanův projev. Demonstrace na podporu prezidenta, které se účastnili také představitelé organizace Blok proti islámu, byla ohlášena na 14:00. Studenty policie na Albertov podle ČT nevpustila v 10:45.

Premiéra to mrzí

Sobotka ve středu zopakoval, že ho situace z Albetova mrzí. "Přičítám to vysoké míře opatrnosti a obezřetnosti ze strany policie. Po pravdě řečeno si ale myslím, že mohli v tomto případě udělat výjimku a studenty tam mohli pustit, protože, nemyslím si, že představovali nějaké výrazné riziko," řekl novinářům po jednání se zdravotnickými odbory. Premiér předpokládá, že policisté chtěli zabránit smíchání různých typů demonstrantů, dodal.

Náhradní akci nazvanou "Skutečné uctění památky 17. listopadu na Albertově" avizují organizátoři na Facebooku. Od úterka se k ní připojilo zhruba 10 000 lidí. Ve středu studenti na městském úřadu Prahy 2 akci oficiálně nahlásili. [celá zpráva]

Postup policie na Albertově hned v úterý odsoudili rektoři Univerzity Karlovy Tomáš Zima a Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Ve středu se k nim připojil děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Bohuslav Gaš. Prohlásil, že studenti i jejich učitelé letos na Albertově ztratili svobodu. S "policejní blokádou" pamětní desky připomínající studentské hnutí nesouhlasí ani členové Studentské rady Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Zastavení studentů na Albertově kritizovali také někteří čeští politici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám