Hlavní obsah

Česko pošle Kurdům 6000 samopalů

– Praha

Česká republika pošle v příštích měsících Kurdům bojujícím proti Islámskému státu 6000 samopalů a náboje. Řekl to ve čtvrtek ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

"V našich silách by bylo, ale to by bylo v řádu několika měsíců, protože tam jsme na začátku, zhruba 6000 samopalů a náboje k tomu Kurdům," uvedl Stropnický.

Poznamenal také, že příští týden armáda bojovníkům proti IS pošle deset miliónů nábojů a 5000 granátů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na Blízký východ je dopraví Američané ve dvou letadlech. Pokud bude potřeba třetí letadlo, vypraví ho Britové.

Kurdy Česko takovým způsobem podporuje opakovaně. Například loni v prosinci do země odeslalo 5000 nábojů pro pancéřové pěsti. Už dříve Kurdové dostali osm miliónů nábojů do kulometů.

Ministr financí Andrej Babiš na společné tiskové konferenci se Stropnickým a šéfem armády Josefem Bečvářem po návštěvě generálního štábu zdůraznil, že je klíčové dohnat deficit ve vybavení armády způsobený její malou finanční podporou v uplynulých letech. Poznamenal, že některé části armádní výzbroje, které měl možnost vidět, patří spíše do muzea vojenské techniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám