Hlavní obsah

Senioři budou mít ze zákona právo na citlivé zacházení, rozhodla vláda

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud se senioři stanou oběťmi trestných činů, budou mít právo na větší ochranu a speciální zacházení. V pondělí se na tom shodla vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministři dopravy a spravedlnosti Dan Ťok a Robert Pelikán

Článek

Senioři se podle důvodové zprávy stávají čím dál častěji oběťmi trestné činnosti zejména majetkového charakteru.

„Jsou častějšími oběťmi některých typů trestných činů, jako jsou krádeže, loupeže, podvody. Jsou to často lidé, pro které ty oficiality, které jsou spojeny s vyšetřováním trestné činnosti, způsobují další stres a trauma. Tohle by mělo odpadnout,“ komentoval Pelikán.

Ke zvlášť zranitelným obětem patří nyní děti a handicapovaní. Právě k nim by měly podle zákona přibýt i osoby vysokého věku. Za ty se považují příjemci starobního důchodu nebo lidé starší 60 let.

Citlivé zacházení i pro oběti terorismu

Nově by měli mít nárok na vyslechnutí speciálně vyškolenými policisty a citlivější a empatičtější zacházení. Oběti by si také mohly vybrat, zda je bude vyslýchat muž nebo žena.

Zákon by měl platit také pro oběti teroristických činů spáchaných z rasových nebo etnických důvodů. Zrychlí se také vyřizování žádosti o poskytnutí peněžité pomoci obětem, které se v důsledku trestného činu ocitly v nepříznivé sociální situaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám