Hlavní obsah

Zeman dorazí na pražský Albertov v době demonstrace proti islámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Události 17. listopadu z let 1939 a 1989 si na pražský Albertov přijde prezident Miloš Zeman připomenout ve stejné době, kdy se tam bude konat demonstrace Bloku proti islámu. Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček v diskusním pořadu televize Prima nevyloučil, že Zeman promluví k občanům, kteří se na shromáždění sejdou.

Foto: Petr Josek, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman by měl podle mluvčího na Albertov dorazit mezi 14:00 a 15:00. Blok proti Islámu pořádá demonstraci "na podporu názorů prezidenta republiky na imigraci a islám" ve 14:00. Ministerstvo vnitra ve zprávách o extremismu označuje Blok proti islámu jako konkurenci krajně pravicových hnutí, která s cílem získání volební podpory záměrně a účelově využívá informace, jež jsou často vytrženy z kontextu, zobecněny nebo špatně interpretovány.

"Nepředpokládám, že by pan prezident demonstroval," odpověděl Ovčáček na dotaz, zda se prezident do shromáždění aktivně zapojí. Mluvčí nechtěl mluvit ani o tom, zda prezident demonstraci podporuje.

"Pokud se zde sejdou nějací občané a budou zde vyjadřovat svoje názory, tak to je jejich záležitost," uvedl Ovčáček. Kancelář prezidenta podle něj demonstraci nechystá. "Loni tam byli také občané, kteří přišli vyjádřit svůj názor, a pan prezident před nimi promluvil. Možná se ta situace bude opakovat," podotkl Ovčáček.

Prezident byl na Albertově i vloni, tehdy ho však vypískaly stovky lidí. Na transparentech mu lidé vytýkali náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k odstoupení. Kvůli házení vajíček na prezidenta byli obviněni dva lidé. Žalobce však nedávno jejich stíhání zrušil jako nezákonné a vrátil případ policii k doplnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám