Hlavní obsah

ANO, ČSSD a Trojkoalice chtějí na pražském magistrátu dál spolupracovat

Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice tvořená lidovci, STAN a Stranou zelených se dohodly na pokračování jednání o nové podobě dosavadní koalice na pražském magistrátu. Strany to oznámily po úterním jednání s tím, že personální otázky zatím neřešily. Plný počet radních by měl být na magistrátu zřejmě až v příštím roce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

„Koalice funguje dál,” shrnula primátorka Adriana Krnáčová. Další jednání  budou pokračovat příští týden. S ostatními partajemi koaliční strany prý nejednají.

Vyjednavači ANO, Trojkoalice a ČSSD na hlavní pražské radnici se po hodinu a půl trvající schůzce dohodli na tom, že čtvrteční schůze zastupitelstva by měla být pracovní. Ve čtvrtek by se neměli odvolávat další radní, neměly by projít návrhy opozice a nemělo by se probírat angažmá starostky Prahy 10 Radmily Kleslové v některých pražských firmách. Trojkoalice také žádá, aby byl stažen návrh z klubu ANO rozdělit zakázku na komunální odpad.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jednání bylo velice přátelské, vyšli jsme si vstříc, myslím, že je to na dobré cestě, abychom se domluvili a našli nový modus operandi,“ uvedla Krnáčová.

Personálie chtějí řešit až později

V pondělí večer si kluby ANO a ČSSD dohodly devět tematických bodů, jak by chtěly v Praze pokračovat. Trojkoalice na ně nekývla. „Nás nikdo neoslovil, dozvěděli jsme se to dnes. Ani to nebylo předmětem jednání. Musíme dostat věci dohromady podle programového prohlášení a podle koaliční smlouvy. O tom budeme jednat v příštích týdnech,“ řekl šéf trojkoaličních zastupitelů Petr Štěpánek (SZ).

„Nepředpokládám vůbec, že v nejbližší době se budou personálie řešit. Řekli jsme si, dokonce z úst kolegy z ANO zaznělo, že je možné, že se rada do plného složení vrátí až v lednu nebo únoru,“ doplnil trojkoaliční vyjednavač Jan Wolf (KDU-ČSL).

„Shodli jsme se, že ve čtvrtek proběhne zastupitelstvo, jakým způsobem proběhne zastupitelstvo, a do té doby asi v tuto chvíli nemáme důvod jednat s někým jiným,“ řekl šéf zastupitelů ČSSD Karel Březina.

Partnery zajímá, zda bude ANO jednotné

Že s jinou stranou jednat zatím nebude, uvedla Krnáčová i Wolf. Koaliční strany mají z programu čtvrteční schůze, která je od noční řeže před 14 dny přerušena, vyřadit návrh pirátů proprat příjmy Kleslové. „Paní doktorka Kleslová odstoupila z některých akciových společností atd., takže sehrál prostě svou roli čas,“ uvedl Březina.

„Věříme, že když klub ANO deklaruje, že je jednotný, že tak také bude vystupovat. U ČSSD to mohu garantovat,“ doplnil šéf zastupitelů ČSSD.

Otázkou je, jak bude naplněn požadavek Trojkoalice ohledně zakázky na odpad. Pakliže na tom bude ANO a ČSSD trvat, bude to podle Wolfa znamenat další porušení dohod. Podle Krnáčové se koalice domluví patrně až na zastupitelstvu. Městský rozpočet by měl být na programu až v prosinci. „Do té doby musíme vyřešit některé sporné otázky,“ dodala Krnáčová.

Opozice vyčkává

Na otázku, jak dopadne pnutí v klubu ANO, čeká opozice. V úterý večer se koná volební sněm pražské ODS, post šéfa obhajuje zastupitel Filip Humplík. „ODS už vyzvala ostatní demokratické strany k jednání o novém funkčním uspořádání na magistrátu s tím, že jsme případnou funkční variantu připraveni podpořit i z opozičních pozic,“ odpověděl na otázku Práva Humplík. Šéf klubu TOP 09 Václav Novotný již dříve uvedl, že pro uspořádání na magistrátu může být klíčový tento týden.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám