Hlavní obsah

Ivan Bílek končí v čele GIBS

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivan Bílek skončí ve funkci ke konci listopadu. V pondělí požádal o propuštění ze služebního poměru, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Bílek vedl inspekci od roku 2012.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Bílek

Článek

Sobotka o tom informoval na svém Twitteru. „Ředitel GIBS Bílek dnes požádal o propuštění ze služebního poměru. Vzhledem k poškozené pověsti GIBS je to slušné a rozumné rozhodnutí,” napsal premiér.

Bílkovu rezignaci považuje za rozumné rozhodnutí i ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Pan Bílek měl odejít s nástupem nové koaliční vlády minulý rok. Těch pochybení tam bylo vícero,” sdělil Novinkám Babiš.

„Je to nepochybně správné rozhodnutí,” komentoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Nyní je podle něj potřeba, aby tato „důležitá instituce” rychle získala důvěryhodné a zkušené vedení. „Jen tak se prokáže, zda je opravdu v současném rámci schopna efektivně pracovat,” napsal Novinkám Chovanec.

Šéf vnitra se však obává, že problém je hlubší a jeden odchod moc neřeší.

Sobotka: Důvěryhondost GIBS se snížila

K rezignaci vyzval Bílka v pondělí premiér Sobotka i Babiš, v neděli také Chovanec v Otázkách Václava Moravce. [celá zpráva]

„Pan Bílek by měl vyhodnotit, zda může za těchto okolností pokračovat, když se snížila důvěra v celou GIBS,“ prohlásil v pondělí premiér krátce předtím, než šéf GIBS rezignoval. [celá zpráva]

Kdo do funkce ředitele GIBS nasotupí, není zatím jasné. „Bude záležet, zda někdo bude splňovat podmínky a podle toho se nastaví harmonogram,” řekl Sobotka.

Měl blízko k Langerovi

Bílek je dlouhodobě považován za člověka blízkého někdejšímu ministru vnitra za ODS Ivanu Langerovi. Inspekce čelila kritice kvůli nečinnosti, pokud jde o vyšetřování možných klientelistických struktur v rámci policie v Olomouckém kraji.

V tzv. kauze Vidkun čelí obvinění olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je Langrovým blízkým přítelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám