Hlavní obsah

Šéf GIBS měl dávno rezignovat, připustil Chovanec

• Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) připustil v neděli v Otázkách Václava Moravce, že kdyby nestál v čele resortu, navrhl by návrat inspekce ministra vnitra. Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivan Bílek měl podle něj dávno rezignovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (vpravo) a jeho bývalý předchůdce Jan Ruml

Článek

Ředitele GIBS odvolává premiér na návrh vlády a po projednání sněmovním výborem pro bezpečnost.

Chovanec připomněl, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má i po jednání s Bílkem o fungování inspekce pochybnosti. „Jaký větší tlak by měl být,” položil si Chovanec otázku nad pevností Bílkovy pozice. [celá zpráva]

Chovanec se při debatě s exministrem Janem Rumlem vrátil k zásahu GIBS na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Zaráží jej prý načasování akce, která přišla po zásahu v olomoucké kauze Vidkun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Bílek

Chovanec prý navíc stále nemá odpověď na to, proč tuto kauzu, v níž jsou zapojeni i policisté, vyšetřuje ÚOOZ a ne GIBS. Ruml má za to, že práce GIBS není pod kontrolou, což je potenciálně nebezpečné.

Chovanec: Přál bych si návrat inspekce ministra

„Kdybych nebyl ministrem vnitra, navrhnul bych návrat inspekce ministra vnitra,” prohlásil Chovanec s tím, že má-li být ministr za něco odpovědný, měl by mít možnost dozoru. Inspekce ministra fungovala před ustavením GIBS.

Pozastavil se například na tím, proč mají někteří policisté, kteří slouží v terénu, z GIBS strach. Podle ministra by situace, kdy by se policisté báli více GIBS nežli ozbrojených zločinců, vedla k rozkladu demokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám