Hlavní obsah

To slaví jen výročí krádeže Petrimexu a Kosteleckých uzenin? Kalousek se opřel do Babiše v Dubaji

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, aš, ada

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se ve středu neúčastnil žádného ze slavnostních aktů připomínajících vznik Československa, protože je v Dubaji. Kvůli tomu se do něj tvrdě pustil jeho předchůdce ve funkci Miroslav Kalousek z TOP 09. Babiš Kalouskovu kritiku odmítl tradičně tím, že svého předchůdce označil za symbol korupce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a jeho opoziční oponent Miroslav Kalousek

Článek

„Andrej Babiš tráví tyto dny dovolenou v Dubaji,“ uvedl Kalousek, jehož pobouřilo, že se ministr financí neúčastnil ani úterní mimořádné schůze, kde se projednávala změna zákona o loteriích, neboť vládní návrh nebyl předán včas „ze Strakovy akademie do Poslanecké sněmovny, což je sedm minut ostré chůze pěšky“.

Důvodem Babišovy absence je zmíněná dovolená, kterou si podle Kalouska vybral ministr ve velmi nevhodnou dobu: „28. říjen je nejvýznamnější svátek České republiky spojený se dnem, kdy si připomínáme vznik samostatného Československého státu. Česká republika ho slaví jako svůj nejvýznamnější státní svátek. Jsem ale přesvědčen, že když je někdo vrcholný představitel českého státu, tak 28. říjen na straně jedné a dlouhodobě zaplacená dovolená na straně druhé, jsou dva pojmy, mezi kterými je naprosto neřešitelný a neodpustitelný rozpor.“

Babiš: Ctím Masaryka, nebát se a nekrást

„Masaryk říkal: nebát se a nekrást. Tohoto hesla se držím nejen v politice,“ zareagoval na Kalouskova slova pro Právo Babiš, když připomněl teze T. G. Masaryka z jeho projevu z roku 1913, v němž pozdější první československý prezident kritizoval poměry na pražské radnici.

Babiš to podle svých slov dokazuje činy, ne řečmi. „Symbol polistopadové korupce Kalousek by vůbec neměl slavit a chodit na Hrad. Masaryk taky říkal, že vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoli nenávist k jiným,“ poznamenal ministr financí.

Podle Kalouska ale ministr financí a první místopředseda vlády svou absencí dal najevo svůj skutečný vztah k tomuto státu: „Andrej Babiš tímto řekl: Vy všichni, kteří se s tímto státem identifikujete, kteří máte nějaké emoce, kteří ctíte tradice tohoto svátku, kteří chcete slavit státní svátky, s vámi já to sdílet nechci. Proč bych měl? Já se s tímto státem neidentifikuji, já nectím jeho tradice. Co bych měl slavit? Já vnímám tento stát jako dojnou krávu pro své podnikatelské potřeby. A protože 28. října budete vy všichni vzdávat hold vzniku samostatného československého státu, protože bude volno, a protože nebude možné schvalovat dotace a daňové úlevy pro Agrofert, tak jsem tady zbytečný. Co bych tady dělal? To můžu být v Dubaji.“

Na kolegy z hnutí ANO se obrátil s otázkou: "Slaví pan ministr aspoň nějaký svátek Slovenské republiky? Když už nechce slavit státní svátky ČR, protože ani na Den české státnosti nebyl nikde vidět...“

S narážkou na to, jak Babiš jakožto bývalý zaměstnanec podniku Petrimex dokázal všechny jeho aktivity převést na svůj nově vzniklý Agrofert, i na to, jak z Lovochemie vyšachoval německého spolumajitele, Kalousek ještě  dodal: „Nebo opravdu slaví jenom výročí krádeže Petrimexu, Lovochemie a Kosteleckých uzenin? Identifikuje se s něčím, čemu se říká vlastenectví? Identifikuje se s něčím, čemu se říká hodnoty státu? Je raději v Dubaji."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám