Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů se bojí samoty na stará kolena

Právo, Jindřich Ginter

Dvě třetiny Čechů nad 55 let se obávají, že v důchodu zůstanou opuštění a nemocní. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Expobanky. A mají proč se bát. Sociologové totiž odhadují, že v průměru každý třetí senior nad 70 let žije sám. U seniorek, které se dožívají vyššího věku než muži, je počet osamělých žen ještě vyšší.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Tyto obavy jdou ruku v ruce s tím, že i v mladším, produktivním věku zůstává mnoho lidí ve skutečnosti samotných, prakticky bez rodiny. Na vině je i dlouholetá vysoká rozvodovost. Statistici potvrzují, že celkově třetina domácností je jednočlenná a s věkem osamělých lidí přibývá.

Z posledního sociologického šetření pro Radu seniorů ČR vyplývá, že zatímco v kategorii 60 až 69 let bydlí samo 30 procent seniorů, u osmdesátníků a starších je to již dokonce 43 procent.

Přitom ale zároveň 44 procent důchodců uvedlo, že hlídají potomkům děti a pomáhají s jejich výchovou.

„Přestože se většina lidí na stáří obává i o zdraví, v předdůchodovém věku si na zdravotní péči spoří jen pět procent lidí,“ tvrdí Přemysl Valouch z Expobank CZ.

Co se bydlení týká, tak 59 procent dotazovaných seniorů vyjadřovalo jistotu, neboť bydlí ve vlastním bytě nebo domě. V nájmu je 20 procent důchodců.

Každý desátý je v domově důchodců

Více než polovina lidí seniorského věku bydlí ve svém vlastním domě nebo bytě, a to zejména v menších sídelních místech (malá města, venkov). Další velkou skupinu tvoří senioři, kteří žijí v nájemním bytě a musí platit nájemné. Ti žijí zejména ve větších městech a nejvíce v Praze. Necelá desetina seniorů pak žije v domovech důchodců a v jiných zařízeních pro seniory,“ shrnuje zpráva.

Ukazuje se, že dvougenerační či třígenerační bydlení s dětmi či vnoučaty není příliš rozšířeno. „V tomto svazku bydlí jen každý desátý senior,“ uvádí se ve zprávě o kvalitě života českých seniorů v roce 2014.

Přes značnou míru těch, kteří se obávají v důchodu nemocí a samoty, jsou na druhou stranu lidé, již byli celý dosavadní život aktivní, nepropadají skepsi a věří, že i na stará kolena nebudou muset jen pasivně sedět v křesle a důchod si v rámci možností užijí.

Vede zahrádka, četba a turistika

Pokud lze v souvislosti se seniory hovořit o volném čase, pak ten tvoří rozsáhlá škála zájmů a koníčků. Sociologické šetření ukázalo, že u důchodců jasně vede zahrádka.

Věnuje se jí 34 procent dotázaných. Následuje četba, turistika (20 procent). Osmnáct procent uvádí, že sportují či cvičí.

Anketa

Čeho se ve stáří obáváte?
Nemocí
20,3 %
Samoty
3,5 %
Nemohoucnosti
70,6 %
Chudoby
4,6 %
Něčeho jiného
1 %
Celkem hlasovalo 5435 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám