Hlavní obsah

Trojkoalice chce v Praze novou koalici

– Praha • Aktualizováno

Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) chce hledat nové složení pražské koalice. Současná s ANO a ČSSD není podle ní funkční, vadí jí zasahování do kompetencí radních. Zástupci Trojkoalice to uvedli po pátečním jednání zastupitelského klubu. Zastupitelé ČSSD, kteří v pátek odpoledne celou věc probírali s premiérem Bohuslavem Sobotkou, si naopak přejí stávající složení koalice na magistrátu udržet.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová a Matěj Stropnický. Archivní foto.

Článek

Rozkol vyvrcholil na nočním jednání zastupitelstva odvoláním náměstka Matěje Stropnického (SZ) a následně radních Michala Haška (ANO), Hany Novákové a Ireny Ropkové (obě ČSSD).

Trojkoalici vadí zasahování do kompetencí náměstka Matěje Stropnického (SZ) a Jany Plamínkové (STAN).

„Koaliční partneři se nadále nesmí překvapovat a přesně to očekáváme od nového složení koalice,“ uvedli v prohlášení Starostové.

ČSSD chce současnou koalici udržet

Primátorka Adriana Krnáčová si myslí, že současná koalice je funkční. S pokračováním stávající koalice souhlasí i sociální demokraté.

„S premiérem jsme se shodli, že by dále měla pokračovat tato koalice s tím, že paní primátorka Krnáčová by teď měla zajistit její funkčnost,“ uvedl předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík.

Podle předsedy pražských zastupitelů ČSSD Karla Březiny by mělo nejdříve proběhnout koaliční jednání, na které si strany vzájemně řeknou, zda má cenu v koalici pokračovat. „Tento půdorys vládnutí má smysl, ale nesmí se to dostat do situace jako poslední dva měsíce,“ dodal Březina.

Wolf: Trojkoalice je stabilní

Podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL) zůstává Trojkoalice stabilní, ale stávající koalice s ANO a ČSSD je mrtvá. Přesto jednání o novém složení s nimi nevylučuje. Ochotu o nové vládě jednat vyjádřila už většina opozičních stran.

Jak bude nová koalice složena, není jasné. V zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou také čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. ANO a TOP 09 společnou koalici dlouhodobě vylučují, Trojkoalice nechce jednat s KSČM.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám