Hlavní obsah

Odvolaný náměstek Stropnický: Stále existuje spojenectví lidí Kleslové s ČSSD

– Praha
Právo, Petr Janiš

Odvolaný náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) míní, že za jeho koncem v radě hlavního města jsou úzké vazby části ANO kolem Radmily Kleslové a sociálních demokratů. Pokud by prošly změny, které Stropnický navrhoval, přišla by prý o vliv uskupení, která měla z územního plánování byznys. Mezi ně počítá i ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Matěj Stropnický

Článek

Před vaším odvoláním jste na kritiku exprimátora Tomáše Hudečka (nez.) věcně obhájil své principy, postupy v územním rozvoji. Proč se vám to nepodařilo v koalici?

Myslím, že se to právě začínalo dařit, a proto bylo potřeba to odvolání provést. Soustředil jsem se během roku na systémové změny, gesce územního rozvoje je hodně systémová. Byly v tom největší nedostatky, například v pořizování změn územního plánu. Na dané zastupitelstvo bylo připraveno 91 změn územního plánu, které měly vlastně způsobit tichou revoluci. Byla by založena na tom, že se město přestává rozlézat do krajiny, že přestáváme změny a úpravy posuzovat podle dílčích soukromých zájmů a že nebudeme souhlasit s každou developerskou výstavbou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V jednotlivých bodech byly skryty pozemky za stovky miliónů korun. To si myslím byly úplně bezprostřední důvody. Podařilo se to provést tak, že komise i výbor pro územní rozvoj, městské části i rada doporučovaly postup, který jsem předložil. Ze dvou třetin jsme chtěli zamítnout změny hned na začátku.

Nemělo by tedy oponentům stačit zamítnout, nebo naopak přijmout změny územního plánu a neodvolávat přímo vás?

Bylo by to přijetí spojeno s tím, že od dané chvíle bude platit nový postup, tzn., že na územní plánování v Praze ztratí vliv různé vlivové skupiny včetně politických, včetně ČSSD, která z toho měla léta byznys v Praze. Odmítnout by pro každého znamenalo riziko vystavit se podezření z hájení soukromých zájmů.

Proč by měla mít ČSSD obavu, že se vystaví podezření, když říkáte, že už léta z toho měla byznys?

Bylo by to tak, kdyby nehlasovali podle návrhů, které jsem předložil. Kdyby se schválily, znamenalo by to, že proces poběží bez externích vlivů, jak jsem ho za rok nastavil. Skutečně to trvalo rok, proto také přišel obrovský balík změn.

Pro vaše odvolání bylo také 12 ze 17 členů ANO. Předpokládáte, že měli stejné důvody jako ČSSD?

Tam pořád platí spojenectví, o kterém mluvím od začátku a od léta intenzivně. Znamená to spojenectví mezi lidmi okolo Radmily Kleslové a sociální demokracií, to stále existuje. Také se při hlasování myslím potvrdilo, že paní primátorka Adriana Krnáčová, s níž se ještě v létě zdálo, že vedu spor, ve skutečnosti nehlasovala pro moje odvolání, stejně jako čtyři další zastupitelé ANO.

Ukazuje to na rozpor v klubu ANO, co může být dál?

Myslím, že paní primátorka je teď v mnohem obtížnější situaci než já třeba.

Neocitne se v obtížné situaci vaše agenda?

Rada celou moji gesci včetně Pražských služeb převedla pod radní Janu Plamínkovou. Zůstávám nadále zastupitelem pověřeným pro spolupráci na pořizování celoměstských dokumentací územního plánování. Gesce zůstává Trojkoalici, což považuji za důležité. Paní Plamínková nemá žádný důvod něco měnit na připravených materiálech.

Myslíte si jako primátorka Krnáčová, že se koalice dá ještě zachránit?

Určitě je to jedna z možností. Nemyslím si, že cílem bylo odvolat více členů rady než mě. Vstoupilo do toho potom spontánní hlasování, které bylo nevyzpytatelné. Takže jedna z variant je pokračování stávající koalice, ovšem za předpokladu určité rekonstrukce rady.

Měla by mít Trojkoalice požadavek na váš návrat do funkce?

Zatím jsme nestanovili podmínky, nepředjímal bych to. Ale doposud to tak vždy bylo. Pokud se stávající koalici nepodaří resuscitovat, jsou ještě jiné půdorysy, ale podle mého názoru obtížnější. Mají z mého pohledu ideová rizika.

Může klub ANO zůstat jednotný?

To já nevím, ale poděkování patří těm pěti zastupitelům včetně paní primátorky, kteří se účelovému odvolávání vzepřeli, protože jejich politické životy jsou ohroženy.

Reklama

Související témata:

Související články

Dolínek: Stropnický nejednal v zájmu Prahy

Nyní už bývalý radní pro územní rozvoj a územní plán Matěj Stropnický (SZ) nejednal na magistrátu v zájmu města. Tvrdí to náměstek primátorky Petr Dolínek...

Výběr článků

Načítám