Hlavní obsah

Panika z obyčejných šátků. Lidé už nadávají i Češkám

Právo, Jan Martinek

Obavy z imigrační krize a zejména z přílivu muslimů do země v některých Češích budí iracionální strach a agresi. Rozdráždit je dokážou i tak obyčejné věci, jako je šátek na hlavě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Svoje by o tom mohla vyprávět například šestadvacetiletá Tereza H. z Prahy. Hnědooká tmavovláska, která je doslova „Češka jako poleno“, udělala tu chybu, že si minulý týden v podzimní plískanici vzala přes hlavu šátek a nastoupila v Praze do autobusu. Tam se setkala s nevraživostí spolucestujících. „Muž, co seděl vedle mě, mi stáhl šátek z hlavy a řekl mi, že když jsem tady, budu dodržovat naše pravidla, a jestli se mi to nelíbí, ať se vrátím domů,“ vyprávěla Právu Tereza.

I další cestující si okamžitě přisadil: zaměřil se na fotoaparát, který měla dívka na ramenou. „Řekl mi, že asi se mám dobře, zatímco moji druzi trpí hlady,“ vzpomíná Tereza. Oba muže podle jejích slov zaskočilo, když na ně promluvila česky.

V jejím případě zůstalo pouze u slovní agrese. Takové štěstí ale neměla Šárka z Brna, jejíž totožnost, stejně jako Terezy, redakce Práva zná. Tu totiž spolucestující napadl kvůli šálu, který si uvázala přes hlavu.

„Jela jsem do práce s dvěma taškami a notebookem a kvůli mrholení jsem si zakryla vlasy šálem, protože jsem neměla jak držet deštník. Nastoupila jsem do zadních dveří trolejbusu a zůstala jsem u dveří stát, šál jsem si nechala na hlavě,“ vyprávěla Právu Šárka, která se světlými vlasy ani trochu nepodobá muslimské ženě. I tak ji ale v okamžiku, kdy nastoupila, jeden z cestujících fyzicky napadl.

Je to strach z ohrožení, starý jako lidstvo samo
Michal Šmolka, psycholog

„Někdo do mě zezadu vrazil, tak jsem se otočila a muž kolem padesátky do mě znovu strčil a začal mi nadávat s tím, že lidé jako já tu nemají co dělat,“ popsala Šárka začátek incidentu. „Nijak jsem na to nereagovala, rozhodla jsem se na nejbližší zastávce raději vystoupit, což dotyčný muž poněkud urychlil, protože ve chvíli, kdy se dveře otevřely a já se k němu otočila zády, vystrčil mě ven. Na podpatcích jsem to neustála a spadla jsem na zem. Trolejbus odjel, z ostatních spolucestujících nikdo nezareagoval,“ vzpomínala na útok.

Podle psychologa Michala Šmolky není spouštěčem agrese u lidí strach z islámu, který šátky symbolizují. „Je to celkový strach z neznáma, z ohrožení, který je starý jako lidstvo samo. Islám jako takový s tím nemá moc co dělat. Dřív byli například upalováni albíni. Roli v tom také hraje nedostatek informací,“ řekl Právu Šmolka.

Reklama

Výběr článků

Načítám