Hlavní obsah

Kleslová pracovala současně pro několik státních firem, měsíčně brala statisíce

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Radmila Kleslová, bývalá místopředsedkyně hnutí ANO a starostka Prahy 10, pracovala pro několik státních firem. Poskytovala jim právní služby a inkasovala za to měsíčně až statisíce korun. V úterý o tom informoval Radiožurnál. Kleslová stihla pracovat nejen pro ČEZ, ale i pro Čepro, České dráhy nebo Správu železniční dopravní cesty (SŽDS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radmila Kleslová

Článek

"Má advokátní kancelář poskytovala právní služby řadě významných společností. Vztah advokáta a klienta je ze zákona důvěrný, a proto se nebudu ke klientům mé kanceláře více vyjadřovat," sdělila Českému rozhlasu, který smlouvy získal podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Předseda hnutí Andrej Babiš Novinkám řekl, že Kleslová měla smlouvy ukončit vstupem do politiky. „Nevím, kde všude měla smlouvy. Pokud si ji vybrali a dělala tam práci, měla to ukončit vstupem do politiky. Není to v pořádku v momentě, kdy se začala politicky angažovat,” sdělil. Podle něj má nyní všechny smlouvy ukončené.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kleslová se v politice angažuje od roku 1993, byla členkou ČSSD. V roce 2014 přestoupila do hnutí ANO. Od roku 2010 byla za ČSSD místostarostkou Prahy 10, od listopadu je starostkou této městské části.

Kleslová pracovala pro podniky současně. Od konce roku 2013 do dubna 2014 pracovala pro SŽDC a dostávala 95 000 korun měsíčně. České dráhy jí od roku 2011 do července 2015 platily 40 000 korun měsíčně.

Pro koho Kleslová pracovala
ČEZměsíčně až 100 000 Kč2000-9/2015
České dráhyměsíčně 40 000 Kč2013-4/2014
SŽDCměsíčně až 95 000 Kč2011-7/2015

"S advokátní kanceláří paní Kleslové již nespolupracujeme. Smlouva byla po vzájemné dohodě vypovězena na jaře tohoto roku a po uplynutí sjednané doby skončila na konci července. Důvodem byla pracovní vytíženost paní Kleslové," řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský Radiožurnálu řekl, že Kleslovou si na základě zkušeností a osobní důvěry vybral bývalý šéf firmy. „Vybral si ji jako někoho, o čí rady stojí a v jejíž schopnosti věří.” Novinkám Ptačinský potvrdil, že se jednalo o někdejšího generálního ředitele SŽDC Jiřího Koláře.

Čepro dokumenty o Kleslové nezveřejnilo. Ze smluv plyne, že pro firmu analyzovala zákony, které se projednávaly v parlamentu. Podle některých informací pro ně pracovala v letech 2005 až 2010.

Stejně tak pracovala nynější starostka Prahy 10 pro pražský dopravní podnik.

Kleslová nedávno odešla z vedení ANO právě kvůli stále běžící smlouvě s ČEZ, kterou kritizoval i Babiš. Firma političce platila měsíčně 100 tisíc korun. Kleslová smlouvu k 30. září ukončila. Rezignovala také na post místopředsedkyně ANO. Vysvětlovala to tím, že kauza hnutí poškozuje a že nemá sílu čelit štvavé kampani.

Kleslová, která je také starostkou Prahy 10, rovněž zastává funkce v některých pražských městských firmách. Je členkou představenstva společnosti Pražská teplárenská a předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky. Podle Lidových novin si v těchto funkcích přijde ročně na milióny korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám