Hlavní obsah

Horší než vězení, kritizuje ombudsmanka podmínky pro běžence v Bělé

Aktualizováno

Ombudsmanka Anna Šabatová se v úterý přidala ke kritikům podmínek, které panují v zařízení pro běžence v Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku. Veřejná ochránkyně práv poukázala na to, že běženci s dětmi žijí v horších podmínkách než vězni.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Běženci v zařízení pro zajištění cizinců v Jezové u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku.

Článek

„Už sto let v českém vězení existují pravidla, podle kterých má vězeň denně přístup k tekoucí vodě, jednou denně teplé jídlo a také nárok aspoň na jednu vycházku denně. Mimo jiné i porušení všech těchto principů odhalily naše opakované kontroly. V objektivně horších podmínkách, než mají naši vězni, však v tomto zařízení musí žít i děti,“ uvedla mimo jiné Šabatová.

Je přesvědčená, že kdyby se zadržovaní běženci tak, jak stát proklamuje, skutečně dostali k odborné právní pomoci a začali proti své internaci podávat žaloby, museli by uspět.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Problém je i v tom, že většinou se k nim informace, že mají nárok na právní pomoc ani nedostane. Jeden z cizinců se k právní pomoci dostane. Další ne. A to je rovněž nepřípustné. O svých právech by měli vědět všichni,“ připomněla Šabatová, podle níž čtyřčlenná rodina, která stráví měsíc v zařízení, je povinna za tento pobyt uhradit celkem 29 040 korun.

Špatné hygienické podmínky

V Bělé-Jezové je nyní umístěno okolo 400 dospělých a asi sto dětí. „Rodiče jsou poníženi před svými dětmi, jsou přepravováni v poutech a drženi za čtyřmetrovým plotem, přičemž tento stav nejsou schopni dětem vysvětlit,” uvedla ochránkyně práv.

Dětem schází teplé oblečení. Místo teplé obuvi mají plastové sandály. Jsou vyděšené z všudypřítomné bezpečnostní služby a policistů. Hrají si na policisty a vězně, přičemž jejich hrou je prokopat tunel ven. V areálu schází herna pro děti. „Dětské hřiště je malé a naprosto nevyhovující,” zdůraznila Šabatová.

Upozornila na to, že matrace v zařízení jsou neomyvatelné a ve stavu neodpovídajícím hygienickým standardům. „Každý večer cizince z postelí vytáhne policie, někdy v helmách a kuklách za účelem přepočítání. Pokud děti spí, musí je rodiče vzbudit a postavit na nohy,” uvádí se ve zprávě ombudsmanky o poměrech v Bělé-Jezové.

„Ti lidé nic neprovedli. Nebyli nikým odsouzeni. Přesto je necháváme trpět. Zbytečně,” uzavírá zpráva ombudsmanky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám