Hlavní obsah

Památkáři tleskají: tesaříka, který ničí památky, lze upéct

Právo, Zdeněk Seiner

Malý, sotva dvoucentimetrový brouček tesařík krovový je po staletí zlým snem správců historických objektů. Jeho žravé larvy dokážou nepozorovaně zničit krovy kostelů a zámků, ale pochutnají si i na oltářích a gotických polychromovaných sochách.

Foto: Profimedia.cz

Tesařík krovový (Hylotrupes bajulus)

Článek

Ostravská firma Thermosanace, zdá se, konečně objevila a ověřila způsob, jak tesaříka zničit: upéct jej jako v horkovzdušné troubě. Ve velkém si úspěšnost této metody ověřila v barokním komplexu ve Vraclavi u Vysokého Mýta. Minulý týden v pátek tam pracovníci firmy vháněli horký vzduch do lodi chrámu svatého Mikuláše, v pondělí od rána do pozdních večerních hodin do obou chrámových věží.

„Princip je celkem jednoduchý. Tělo tesaříka je složeno z bílkovin. A ty se při určité teplotě rozkládají. Na tom je založen celý princip termosanace. My teď do obou věží kostela vháníme horký vzduch, až je dřevo prohřáto na nějakou limitní teplotu. Pak můžeme říci investorovi, který si takovou zakázku zadal: všechno v tom dřevě je mrtvé,“ řekl Právu Jan Štěpánek ze společnosti Thermosanace.

Krovy barokního kostela, který byl postaven podle plánů Carla Antonia Canevalliho v letech 1724 až 1730, a Pardubický kraj ho zařadil do top ten svých památek, si tesařík pro své mlsné rejdy vyhlédl nedávno. Ale přesto dokázal udělat obrovské škody.

Vypouští 170 stupňů

„Stroje, které teď máme vedle kostela, vyrábějí teplotu nějakých 150, 160, 170 stupňů Celsia. Než to do té výšky vyjede, tak na těch ústích je nějakých 120 stupňů. Mísí se to se vzduchem, který je v těch v kostelních věžích.

Teď jsme na teplotě nějakých 80 stupňů, potřebujeme se dostat na stovku. Při šíři průřezu trámu krovů ve věžích by to mělo trvat nějakých 12 až 14 hodin,“ řekl Právu Štěpánek, který teplotu průběžně sledoval s termokamerou. Před pondělní půlnocí akce skončila, ve středu už začali dělníci horkovody a lešení rozebírat.

Obavám, že by tato jednoduchá metoda mohla vést k požáru historických objektů, se pracovníci firmy Thermosanace jen usmívají. „Požár nehrozí. My můžeme klidně vpouštět teplý vzduch zahřátý na 120 stupňů Celsia, protože minimální teplota zahoření dřeva začíná na 180 stupních. Udává se, že smrk nebo jedle mají teplotu, kdy mohou začít hořet, nějakých 230 stupňů,“ ujistil Právo Štěpánek a s klidem dal pokyn ke zvýšení výkonu naftových generátorů.

Ostravská Thermosanace je první a jedinou firmou v Česku, která se do tepelného ničení dřevokazného hmyzu pustila. Vraclavský barokní komplex je zatím její největší zakázkou.

Metoda známá skoro sto let

Metoda je známá ovšem už nějakých 90 let, využívat ve větším měřítku se začala v závěru minulého století ve skandinávských zemích, Francii nebo v Německu, kde takovéto služby poskytuje 14 firem.

Odpovědi na otázku o ceně pro zákazníka se Štěpánek vyhnul: „Je to levné nebo drahé? Vždycky je levnější, když historický krov zachráníme včas. Nový krov možná vyjde i laciněji, ale kde je ta věrohodnost, kde je ten historický potenciál?“ odpověděl otázkou Štěpánek.

Na kolik termosanace vyjde, naznačil starosta Vraclavi, protože obec má kostel svatého Mikuláše ve svém majetku.

„Teď budeme mít dokončenou obnovu střechy, následovat by měla oprava fasády. Střecha nás vyjde na více než šest miliónů korun, náklady na fasádu odhadujeme na tři milióny korun,“ řekl starosta Oldřich Koblížek (Nezávislí Vraclavi). Obec investuje do kostela, ke kterému se katolická církev nehlásí, ročně statisícové částky. V posledních letech obecnímu rozpočtu pomáhají dotace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám