Hlavní obsah

Schwarzenberg už nebude šéfem TOP 09

Právo, dan, ch
Český Krumlov
Aktualizováno

Karel Schwarzenberg už nebude v listopadu kandidovat na předsedu TOP 09. Podle informací Práva to oznámil v pondělí stranickým kolegům v Českém Krumlově na výjezdním zasedání výkonného výboru TOP 09. Schwarzenberg chce ale dál kandidovat do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Karel Schwarzenberg již nebude kandidovat na předsedu,“ napsal Právu jeden z účastníků jednání.

Schwarzenberg se ale s politiky nestahuje. Měl by se stát čestným předsedou a také se bude dále starat ve straně o zahraniční agendu a lidská práva. Chce také kandidovat za TOP 09 do Sněmovny ve volbách v roce 2017 jako jednička v Praze.

Schwarzenberg, kterému bude v prosinci 78 let, o tom, že již nebude šéfem strany, uvažoval delší dobu, a to mimo jiné z toho důvodu, že začíná špatně slyšet. Dál chce ale zůstat poslancem i předsedou zahraničního výboru Sněmovny.

Na dotaz, co ho motivuje k tomu, aby zůstal v politice, řekl: „Jsou dvě osoby, které mě k tomu motivují - pan prezident a pan Babiš. Dodal, že příští rok jsou krajské a senátní volby, přespříští rok sněmovní volby, a proto bude jezdit po krajích, abych pobídl členy TOP 09 k větší aktivitě.”

Novým předsedou se zřejmě stane dosavadní první místopředseda a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, který zatím jako jediný oznámil, že v případě odchodu Karla Schwarzenberga, bude na post předsedy aspirovat.

„Rád bych zdůraznil, že kdo bude, nebo nebude předsedou strany, rozhoduje celostátní sněm, kde má každý z nás jeden hlas. Přímá kandidatura je kandidatura je mou povinností, neboť jsem statutární místopředseda,“ uvedl Kalousek.

Vzápětí ho přímo podpořil Karel Schwarzenberg. „Jsem hluboce přesvědčen o tom, že Miroslav Kalousek je náš nejlepší kandidát na předsedu strany,“ zdůraznil.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek

„Pro nás je radostnou zprávou, že Karel Schwarzenberg neodchází, že bude kandidovat v parlamentních volbách jako lídr pražské kandidátky a že přijme pozici, která ho bude opravňovat k výkonným pravomocím v zahraniční politice a v politice lidských práv,“ řekl Kalousek.

„Z hlediska politických priorit se nemění nic. Z hlediska pracovní zátěže se mění nějaký přesun administrativních povinností,“ komentoval Kalousek.

Tepal Babiše a EET

Ještě před vlastním jednáním se Schwarzenberg a Kalousek sešli s novináři. Šéf strany se v rozhovoru s Právem tvrdě pustil do předsedy ANO Andreje Babiše a zkritizoval ho za jeho nedělní vystoupení v Otázkách Václava Moravce i za snahu prosadit elektronickou evidenci tržeb.

„Včera (v neděli – pozn.red.) prokázal, že je to politik, o němž je třeba mít valné pochyby. Jsem vesnický člověk a vím, když se elektronická evidence tržeb prosadí, malé hospůdky na vesnici úplně zaniknou, a dojde tak k dalšímu odumírání českého venkova, neboť na toto rozhodnutí doplatí malí živnostníci. Tímto způsobem malou hospůdku provozovat nemůžete,” řekl Schwarzenberg.

„Babiš je člověk, který uvažuje jen ve velkém, vůbec nechápe, že pro vesnici je to smrtelné. Venkov dostal už od roku 1948 hodně ran a tohle by byla další, možná poslední. Budeme proti tomuto nesmyslu bojovat tak dlouho, až je to omrzí,“ rozohnil se.

Kalousek pak dodal, že nejde o způsob, který funguje v řadě západoevropských zemí, ale že jde o balkánskou supernovinku, kterou zavedlo pouze Chorvatsko a poškodila všechny malé podnikatele i zákazníky a omezila kus ekonomické svobody. „Ne elektronické evidenci tržeb je pro nás symbolické Alamo, tady neprojde,“ zdůraznil Kalousek s odkazem na historickou bitvu u Alama v Texasu, kde stovka amerických vojáků 13 dní do posledního muže čelila několikatisícové mexické armádě.

Reklama

Související články

Schwarzenberg zvažuje střídání

Změna v čele TOP 09 se rýsuje už na listopadovém volebním sněmu. Její šéf Karel Schwarzenberg, jemuž bude v prosinci 78 let, totiž intenzivně přemýšlí, že...

Výběr článků

Načítám