Hlavní obsah

Dražba století se blíží, stín na ni vrhá trestní oznámení

– Praha
Právo, Jakub Svoboda

Areál bývalého kláštera na pražském náměstí Republiky jde už ve středu do dražby, která by podle expertů měla být největší v historii Česka. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) za objekt chce minimálně 790 miliónů korun, ale předpokládá se, že výsledná prodejní cena se bude pohybovat kolem jedné miliardy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Veřejná dražba areálu budov bývalého kláštera (na snímku ze 17. srpna 2015) na náměstí Republiky v Praze se uskuteční 30. září 2015.

Článek

Stín na chystanou dražbu století vrhlo trestní oznámení, které minulý týden podala Komora dražebníků ČR kvůli výběru dražebníka. Jak Právu sdělil předseda komory Jiří Bureš, zástupcům dražebníků vadí, že ÚZSVM oslovil napřímo jen sedm dražebníků podle nejasného klíče, a ostatní, včetně většiny největších hráčů na trhu, se o vypsané veřejné zakázce až na výjimky nedozvěděli.

Bureš poukázal také na to, že zakázku nakonec získal jeden z menších dražebníků, společnost RAK CZ, což je bývalý zaměstnavatel ředitelky odboru veřejných dražeb a realitní činnosti ministerstva pro místní rozvoj Zdeňky Niklasové. S ní přitom vedení ÚZSVM zakázku na dražebníka předem konzultovalo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle úřadu k žádné manipulaci nedošlo

ÚZSVM kritiku komory dražebníků odmítl s tím, že postupoval striktně podle zákona o veřejných zakázkách. „Samotná zakázka malého rozsahu byla vypsána jako otevřená, mohl se tedy účastnit kdokoliv. Pro podání nabídek byla stanovena lhůta 26 dní a po celou dobu byla tato zakázka transparentně zveřejněna na webu ÚZSVM, kde byla zveřejněna také kompletní zadávací dokumentace,“ sdělil Právu mluvčí úřadu Radek Ležatka s tím, že o podaném trestním oznámení nemá žádné informace.

Jak dále upozornil, předpisy u zakázky malého rozsahu ukládají kromě uveřejnění na webových stránkách také přímo oslovit pět potenciálních dodavatelů. ÚZSVM jich podle Ležatky oslovil sedm, a to na základě provedeného průzkumu trhu s použitím Centrální adresy.

Podle jakého konkrétního klíče nakonec úřad tyto dražebníky vybral, však jeho mluvčí Právu nesdělil. Společnost RAK CZ podle Ležatky v tendru na dražebníka zvítězila, protože nabídla nejnižší cenu: paušální odměnu ve výši 400 tisíc korun.

O prodeji lukrativního státního majetku na pražském náměstí Republiky rozhodla vláda na začátku letošního dubna. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) už o něj projevily zájem desítky velkých investorů, například ze Spojených států či Švýcarska.

Reklama

Výběr článků

Načítám