Hlavní obsah

Kvóty mají zásadní nejasnosti a už jednou selhaly, píše vnitro EU

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministerstvo vnitra vypracovalo analýzu, která upozorňuje na „zásadní nejasnosti” ohledně zavádění povinných kvót pro příjem běženců do jednotlivých zemí EU. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) ji v pondělí zaslal lucemburskému ministrovi pro zahraniční věci a evropské záležitosti Jeanua Asselbornovi, jehož země předsedá EU.

Foto: Eric Vidal, Právo

Adresátem analýzy je lucemburský ministr zahraničních věcí Jean Asselborn

Článek

Podle ministerstva jsou v návrhu tři typy nejasností. „Formulovali jsme konkrétní otázky, jež je třeba vyřešit. Bez toho skončí řešení migrační krize dalšími vleklými problémy,“ dodal ministr.

Resort upozornil, že stávající návrh vychází z projektu, kterým se EU pokoušela řešit v roce 2009 migrační vlnu na Maltě. Projekt tehdy podle názoru českého ministerstva selhal. Ministerstvo poukazuje na to, že by bylo lepší využít institut tzv. dočasné ochrany, která je na rozdíl od mezinárodní ochrany pružnější a zároveň časově omezená.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dočasná ochrana
Ochranný institut výjimečné povahy existující vedle mezinárodní ochrany. Smyslem je rychle a účinně reagovat na hromadné přílivy vysídlených osob ze třetích zemí, které se nemohou vrátit do země svého původu. Může se jednat o osoby, které uprchly z oblastí ozbrojených konfliktů nebo endemického násilí, nebo osoby, kterým vážně hrozí systematické nebo obecné porušování lidských práv, či osoby, které se staly oběťmi takového porušování lidských práv.
zdroj: Ministerstvo vnitra
Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Další výtkou je, že není jasné, jak by mělo umisťování migrantů do jednotlivých zemí probíhat a jak bude zajištěno, „aby migrant určenou zemi vzápětí neopustil a nevydal se jinam”. Ministerstvo rovněž upozornilo, že není zřejmé, zda nedobrovolné rozmisťování migrantů není v rozporu s Listinou základních práv a svobod EU.

Návrh je podle ministerstva navíc legislativně nejasný. „Není zřejmé, zda členské státy mohou návrh odmítnout nebo blokovat skrze veto svých národních parlamentů,” tvrdí vnitro.

Chovanec nicméně zopakoval, že ČR je připravena podílet se na řešení příčin krize. „Penězi, projekty i osobním nasazením,” dodal ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám