Hlavní obsah

Když nám vnutí uprchlické kvóty, budeme se bránit soudně, řekl Bělobrádek

Právo, Oldřich Danda

Pokud by České republice Unie vnutila povinné kvóty na přerozdělení běženců, podá Česko žalobu k Evropskému soudnímu dvoru ve Štrasburku, řekl v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Chápe, že se Německo a další přetížené země chtějí ulevit, ale přerozdělování migrantů je podle něj vytloukáním klínu klínem. Očekává, že s nastolením povinných kvót nastane v Unii právní boj.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Dítě migrantů před kordonem turecké policie

Článek

„Česká republika je solidární, nabídli jsme bez kvót přijetí azylantů, a proto mi nepřijde fér, aby nám je někdo nutil, navíc když k nám ti lidé nechtějí. Problém je, co s nimi uděláme, když tady nechtějí být. To je zavřeme do táborů, které oplotíme, a nepustíme je ven, protože okamžitě odejdou do Německa, tam nám je chytí, pak nám je vrátí? A tak dokola?,“ řekl Bělobrádek  v rozhovoru pro Právo.

Stanovit pouze kvóty je podle jeho názoru nepromyšlené, protože není vyřešena spousta jiných otázek. „Hlavně bychom měli stabilizovat země, ze kterých utíkají,“ řekl.

Je přesvědčen, že v případě snahy najít řešení pro Sýrii se toho moc nedělá. „Mně se zdá, že zatím se toho příliš nedělá,“ uvedl. Kromě toho by se podle jeho názoru mělo tvrdě bojovat s pašeráky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek

Měli by se podle jeho názoru hledat migranti, kteří „se budou chtít vrátit zpátky, třeba i bojovat za svou zem. „Jako vznikly legie, osvobozenecké armády, tak mi přijde logické, že lidé, kterým záleží na tom, aby na území jejich státu nebyl Islámský stát nebo diktátor, pro to něco udělají,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám