Hlavní obsah

Příspěvek 600 korun pro důchodce je v ohrožení

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda požaduje po zákonodárcích, aby zrychleně projednali novelu o jednorázovém příspěvku důchodcům ve výši 600 korun. To vyvolalo v dolní komoře vášnivou debatu. Pravice v dolní komoře zrychlené schválení vetovala, novela tedy nemusí být přijata včas a důchodci příspěvek v prosinci možná nedostanou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci na úterní schůzi Sněmovny

Článek

„Chcete po nás zkrátit lhůty, ale půl roku se nemůžete domluvit,“ vytkl kabinetu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Narážel tak na spory v koalici, která se  nemohla dohodnout, jakým způsobem důchodcům přidá a teď na poslední chvíli chce, aby Sněmovna příspěvek rychle schválila.

„Nejste schopni nalézt v rámci koalice jakoukoliv dohodu. Jste neakceschopní. A teď nám řeknete, tak to rychle schvalte bez keců a zkraťte lhůty,“ kritizoval Kalousek. „Nemíníme tu neschopnost nějak obhajovat,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bonus by měl stát vyjít celkem na 1,73 miliardy korun.

Kalousek: Je to rovnostářství

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 také vyčítal, že jednorázový příspěvek důchodcům je vrchol nespravedlnosti a typické rovnostářství. „Vzkazujete důchodcům: Jen hlupáci platili. Chytří neplatili a teď dostanou stejně, jako ti, co platili,“ obul se do návrhu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce Michaela Marksová

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc Kalouskovi doporučil, aby si stoupl na jižní Moravě před nějaký podnik, kde lidé tvrdě pracují za minimální mzdu. „Teď je čas na to, aby jim levicová vrátila to, co jim vzala pravicová,“ vzkázal Tejc.

„Prosím pana poslance Tejce, aby mě neposílal před fabriku,“ opáčil Kalousek s tím, že když mu bylo patnáct let a pan Tejc ještě nebyl na světě, dělal velmi těžkou práci za velmi málo peněz s vědomím, že za to bude brát malý důchod. „Ale ani to nezměnilo můj názor,“ dodal.

„Tady je obrovská masa lidí, která celý život tvrdě pracovala. Ale měli smůlu, že pracovali v odvětvích, kde jsou mzdy nízké a jejich důchody jsou teď nehorázně nízké,” oponovala Marksová s tím, že se jedná o naprostou většinu důchodců. „Mnohem raději bych viděla, kdyby těch peněz bylo víc,” podotkla.

Anketa

Souhlasíte s mimořádným příspěvkem penzistům 600 korun?
ano
91 %
ne
9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5895 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám