Hlavní obsah

Průzkum: ANO suverénně vede, propadla TOP 09 a komunisté

Právo, rsk

Pokud by se nyní konaly volby do Sněmovny, vyhrálo by je s přehledem hnutí ANO Andreje Babiše s 28 procenty hlasů. Druhá soc. dem. by získala 20,5 procenta. Třetí by sice skončili komunisté s 11 procenty, proti červnu by se ale jejich podpora propadla o 2,5 procenta. Stejný pokles důvěry zaznamenala i TOP 09, která by byla se 7,5 procenta pátá. Vyplývá to ze srpnového volebního modelu TNS Aisa pro Českou televizi.

Foto: Právo

Volební model TNS Aisa

Článek

„Preference hnutí ANO se, po jejich předchozím poklesu, během letního období stabilizovaly. Naopak významnější pokles preferencí ve srovnání s červnem 2015, jsme zaznamenali u KSČM a TOP 09. Naopak si mírně polepšila ODS,“ uvedla agentura.

Tento měsíc volební model zveřejnila také agentura Median, podle něhož by ANO zvítězilo se ziskem 27 procent hlasů, soc. dem. by dostala 21,5 procenta, komunisté 13,5 a TOP 09 jedenáct procent. Ve Sněmovně by zasedla i ODS, která by dostala osm procent hlasů, a lidovci s podporou 6,5 procenta.

Je otázka nakolik preferencemi politických stran např. zamíchala aktuální uprchlická krize a ostřejší slova, která často volí Babiš, nebo třeba podpora elektronické evidence tržeb, kterou nekompromisně odmítá TOP 09.

Podle TNS Aisa se preference ANO po předchozím poklesu stabilizovaly. Agentura si také všimla toho, že existuje přímá úměra mezi růstem podpory pro babišovce a poklesem podpory levicových stran, v případě aktuálního modelu KSČM.

Z neparlamentních stran by se pětiprocentní hranici vstupu do Sněmovny přiblížili Piráti a zelení (po 3,5 procentech) a SPD Tomia Okamury a Úsvit (po třech procentech).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám